onsdag, oktober 29, 2014

oktober

Oktober tog med sig alla löv.
Lämnade världens grundfärger på betongens grå.




Garn: Hjertegarn i färgerna beige "sock 4", gul och orange "sock wool". Garnet hållet dubbelt. Älskar färgerna ihop! Lugnt och sprakande på samma gång.
Stickor: nr 3. Tätt tätt. Jag tycker om sockar så, tätt stickade i tunt garn.

Mönster: När jag bloggade om sockarna sist här, fick jag så många fina meddelanden, glada tillrop och förhoppningar om mönster! Det finns inget nedskrivet mönster för dem, tyvärr, de är som det mesta jag gör stickade efter egna fötter, händer och huvud. Jag skriver nästan aldrig ned hur jag gör, om jag vill sticka något likadant igen tittar jag på hur originalet ser ut och "läser" mönstret där. Aldrig trodde jag väl att jag skulle komma dit, göra på samma sätt som stickerskor i alla tider gjort. Känns tufft. Och praktiskt! 

Men jag har ritat en liten graf med det enkla mönstret, och så kan jag beskriva enkelt hur jag gick tillväga -så kan du om du vill göra ett par liknande som passar just dina fötter (men om du inte stickat sockar tidigare -gör det först, för här kommer inga riktiga stickningsinstruktioner, mer minnesnoteringar).



Ett inte-alls-riktigt-mönster för ett par mycket täta sockar för små fötter:

Längden på skaft och fot justeras enkelt efter hur många omgångar mönsterbård du gör, och vidden är enkelt förändrad genom att lägga till eller dra ifrån maskor i tvåtal eftersom mönstret upprepas över bara två maskor.

Jag lade upp 62 m med dubbelt beige hjertegarn på stickor nr 3, stickade vriden resår i 8 varv, sen slätstickning 2 varv innan jag började med mönstret. Stickade 8 omgångar av färgbården, dvs 4 ljusa och 4 mörka.


Tog sedan och stickade förstärkt häl (stickar varannan maska på rätan, sedan varannan -de ostickade- på avigan) med beige över 32 m, tills kantmaskorna på hällappen är ca 16 st. Stickar sedan en "vanlig" hälvändning, den orkar jag inte beskriva, och plockar sedan upp ca 16 m på var sida om hälen och fortsätter att sticka i mönster med färgbårderna. Minskade på varje varv (borde kanske gjort det på vartannat) i gränsen mellan de upplockade och ordinarie maskorna tills 60 m återstod. Använd minskningar of your choice.

När jag stickat totalt 15 mönsterbårder (8 ljusa, 7 mörka) på hela sockan byter jag till enbart beige och börjar minska för tån. Vid kanterna gör jag minskning-2 rm -minskning, använder samma typ av minskningar som vid hälen. Minskar på varje varv tills ca 8 m kvar, drar igenom garnet och fäster.

9 kommentarer:

Petra sa...

Åh vad fina! :D

med nål och tråd sa...

Tokfina!

Anonym sa...

Så fina!!

Anonym sa...

Så fina - och en bra beskrivning för att kunna sticka liknande själv efter att ha stickat några par sockar. Själv har jag två nystan grönt och blått som vill bli något ihop, kanske med naturvit grund.

Tusen tack för att du tog dig tid att skriva ner hur du gjort!
/Malena

Dödergök sa...

Dom är så sjukt fina och jag vill genast sticka ett par, kanske redan i helgen.

designofluna sa...

Verkligen härliga höstsockar!

Monstermønster sa...

Disse er så vakre i fargekomboen! Takk for at du tok deg tid til å skrive med forklaring.

Teleri sa...

They look so cozy! And the photographs are great, too. Nice work :)

Ulrika sa...

Helt fantastiskt fina! Sticker de upp ovanför dina Duckfeets också?