tisdag, januari 05, 2016

min gyllene lopi

Åkrarna ligger knaggligt frusna under snön, svåra att gå på när vi vinglar fram i jakt på en bra fotobakgrund, och allt är omsvept av januaris svaga vinterljus. Vi går förbi stallet, ser ångan från mjuka hästmular upplösas i luften. Världen har vinterns färger; vitt, högula torkade grässtjälkar, mörka blomstänglar och svarta trädstammar.
 
Jag får hjälp av Alex att fota min gyllene lopapeysa - en så himla konstig känsla att ha någon annan som fotar! Jag som är van att bara använda självutlösare och posa för mig själv. Mycket konstiga miner från mina sida, och suddiga bilder (jag tror vi ska ha en liten kurs i skärpa och fokus inför kommande fotosessioner) tagna med engagemang, betyder att nu är min senaste lopi fångad på bild och redo att bloggas!
 
 
 
I början av förra året såg jag flera tröjor på pinterest med det här okmönstret och föll hårt. Jag tittade noga noga på bilderna och klurade och lyckades tillslut knappa in mönstret i det isländska mönstermakarprogrammet, innan jag sen hittade originalmönstret, lopi 131, gratis hos istex. Jaja. I mönsterprogrammer lekte jag runt med färgerna och hittade en som bara blev rätt, med en varm beige, en solig gul, och snöljust vit. Jag är så glad att jag hittade just den kombinationen, för den lyser. Gyllene och varm.
 
Garn: Plötulopi hållet dubbelt, i vitt (0001), ljusbeige (1038) och gul Heather (1424). Jag var rädd för att det inte skulle bli nog skillnad mellan det beiga och vita, så att mönstret skulle gå förlorat, men det syns bra
Stickor: nr 5 för tröjan, 4½ för muddarna
 
Mönster: Okmönstret och muddmönstret är taget från Lopi 131, men eftersom jag själv knappat in mönstret utifrån bilder vet jag inte om det stämmer precis med det mönstret. Själva tröjkroppen är gjord efter egna mått utifrån min Hela som passar så bra och använts massor. I nacken har jag gjort några förkortade varv i "droppmönstret" så att det är längre bak, och kragen är stickad längre, invikt och fastsydd dubbel. Alla muddar är stickade i vriden resår som verkar hålla sig bra i plötulopi.
 
 
Utöver att jag gillar okmönstret skarpt, så tycker jag också om att den har mönster också runt handleder och nederkant. Det ger en tilltalande symmetri, och ger på något sätt ett både skirt och klassiskt intryck. Särskilt i den här tröjans ljusa färger. Min Hela har mönster i svart och vitt och ett närmast grafiskt intryck som jag tycker passar att koncentreras till oket (den har ingen flerfärgsstickning runt ärmar och nederkant), men här är jag glad över att mönstret letat sig ned till kanterna. Mer av det mönster jag tycker om. 
 
Jag tror att den här kommer bli välanvänd! Det känns som en rikedom att ha två riktiga lopapeysur att gå på äventyr i. Under vinterjackan de kyligaste midvinterdagarna, under vårjackan de kyligaste höst- och vårdagarna, och ensam istället för jacka när våren och hösten ler, och under sena sommarkvällar.
 

11 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Du stickar den ena fina islandströjan efter den andra. De där milda färgerna och den gula som liksom lyser upp hade jag aldrig trott skulle passa ihop men du är duktig på att hitta mönster och färger som passar ihop

Emelie sa...

Fasen vad fin tröja!! Vad bra du är på att sätta ihop färger också! Allt du gör blir så harmoniskt och vackert!
Kram!

Monstermønster sa...

Du er superinspirerende på fargebruk! Så vakker islandsgenser!

Tyg och otyg sa...

Den är jättefin!

www.blogspot.allthatispie.com sa...

I think it is vary current looking

miastick sa...

Otroligt fin!

Dödergök sa...

Den är helt fantastisk!

Lucy sa...

I'm so in love with your sweater.

Kathi sa...

I don't understand anything, but I LOVE your sweater - colours, pattern, everything :)

Anonym sa...

This sweater is amazing! Where can I get the introduction for this pattern? If its possible in german or english 😉

Anonym sa...

This sweater is amazing! Where can I get the introduction for this pattern? If its possible in german or english ��