fredag, december 18, 2015

sofflor

Egentligen skulle jag vilja vara en människa som använder tofflor. För det finns så grymt mycket fina tofflor. Tycker massor om mina tofflor med inspiration från ullaffären i Tokyo, men tyvärr används de aldrig. Det blir kallt ovanpå foten. Ju. Och det är så mycket skönare att dra runt i sockar med skaft.
 
Men så finns det ju det lätt geniala mönstret Nolas slippers som kanske är den perfekta mergen mellan tofflor och sockar och som legat som favorit hos mig på ravelry sedan ravelrytidernas begynnelse. Originalmönstret är gjort enligt gammaldags modell och stickas på två pinnar och sys sedan ihop, men jag gjorde om det för att passa för rundstickning istället.
 
 
Bara att göra en ribbad mudd efter längdönskemål (jag gillar långa muddar och på den här tycker jag att det är fint att kunna ha nedvikta skaft), sticka ut den långa tungan över 13m och sedan plocka upp maskor runtomkring och börja sticka sidan och underdelen av foten. Minska "lite på känn" vid tå och häl, och sen lärde jag mig för första gången att göra "Kitchener stitch" för att kunna sy ihop tofflan osynligt på undersidan. Pillrigt först, men snart gick det fint.
 
Garn: Det roströda är tvåtrådigt Kampes som jag färgat med färglav, hållet dubbelt, det ljusgrå är okänt ullgarn, också tvåtrådigt och hållet dubbelt
Stickor: Hm, jag tror nr 5 till de större tofflorna och nr 4½ till mina
Mönster: Nolas slippers, omgjort för rundstickning och andra stickor och garn (jag skriver inget exakt mönster här, för den som vill sticka mönstret runt finns flera hjälpsamma stickare på ravlery som lagt ut tips och mönsteranvisningar, bara att kolla i projektgalleriet)
 
 
 
Jag tycker om den squishiga rätstickningen och hur den känns under foten, och hur fin passform det blir på sockarna eftersom den stretchar sig så att den följer foten precis. Fantastiska gästsockar alltså! Nu stickade jag det större paret till en som väl är lite mer än en gäst i mitt liv. Vet att åtminstone någon (jag talar om dig, Elin!) bloggläsare har lagt ihop ett och annat (skäggolja och gästsockar i herrstorlek)... Men honom får ni se en annan dag! Eller spana in honom där han sitter uppe i trädet under vår äppelplockning i höstas.
 
Och nej, det här är inte en ambition om att vara gulligt matchande. Jag stickade det första paret till honom för att han frös om fötterna hemma hos mig i höstas (eftersom han frös hemma hos sig själv också fick ha ta med de första sockarna hem till sig), och när de var färdiga verkade de så sjukt mysiga att jag ville göra ett par åt mig själv också! Och det var de. Sjukt mysiga alltså. Och fick färglavsgarnet att komma till sin rätt också.
 

4 kommentarer:

Miri Vandre blandt ege sa...

De er godt nok skønne :)
Og tillykke med kærligheden :)

Tyg och otyg sa...

Antar att vi får se honom när julklappströjan ska bloggas, eller? ;)

Lilla07an sa...

De ser verkligen jättemysiga ut och har legat på min lista väldigt länge. Kanske jag tar mig tid över julen. Mina frusna fötter skulle jubla, det är ett som är säkert. Nu ska här erkännas att den här gamla ringräven lagt ihop ett å annat också....hm. Säger som Elin, vi får väl se honom lite närmre när det blir julklappströjans tur att hamna på bloggen :) . Jösses va nyfikna vi är nu he he. Skämt åsido. Väldigt glad för din skull! Kärlek är härligt!

Lilla07an sa...

Fast det var ju inte Elin utan tyg o otyg. Sorry, men du hajade säkert. Taco-förvirring så här på fredagskvällen 😂😂