söndag, december 20, 2015

jullovsstickning

Imorgon sätter jag mig på tåget norrut, mot familj, katter, oanständiga mängder julgodis och en vecka av oändlig ledighet. Lyxen att läsa romaner (inget skolrelaterat över huvud taget), titta på film med familjen, sticka och bara vara. Sova. Bli frisk från den eländiga hostan som vägrar lämna mig efter influensan.
 
I stickpåsen tar jag med lite av varje. Oftast slutar det med att jag stickar mindre än jag föreställer mig att jag kommer göra, men om andan faller på för att maratonsticka i en vecka gäller det ju att ha med sig lite olika saker som passar för olika humör och aktiviteter. Så i år följer det med tre helt nya och ostartade projekt hem;
 
1. Min gröna Siri i shetlandsuld! Det här är verkligen ett projekt jag längtat efter att sätta igång med! Provlapp ska göras för att hitta vilken stickstorlek jag behöver använda, och sen tror jag att det är ett perfekt jullovsprojekt; oket innehåller lite nya utmaningar, och sen finns det mängder av slätstickning som passar till filmtittning och allmän julkoma. Eftersom jag planerar att följa mönstret slaviskt så tänker jag att det blir lite vilsamt i det också. Bild på Viflas fina gröna Siri.
 
 
2. Herringbonestickade mössor i plötulopi. Jag såg en bild på Pinterest på så himla fina luvor stickade i fiskbensmönster av zezuzulla, så jag tänkte testa att göra mig några i mina rester av plötulopi. Purl bee har en instruktion för hur man stickar herringbonemönstret runt (de använder det i en cowl), så jag tänkte testa att improvisera mössor i barn- och vuxenstorlek. Kan bli bra. Eller dåligt. Men ett bra litet projekt tänker jag, enkelt att sätta igång med, kräver minimalt med mönstermakande och räknande, men ger förhoppningsvis ett fint resultat. Plus en anledning att göra pompoms.
 
 
 3. Improviserad barnkofta i Pickles merino tweed. En annan pinterestbild på Paelas fantastiskt fina skogsjakke satte igång inspirationen att göra en barnkofta med ribbstickat ok. Konstruktionen var så smart och snygg att jag vill testa att göra något liknande själv. Tanken är dubbelt merino tweed (upprepat från ett misslyckat koftförsök till mig själv) och tjocka pinnar. Bra projekt för stunder där man vill tänka lite mer, testa och vara kreativ, men i lagomt omfång eftersom det är i barnstorlek och dessutom tjockt garn.
 
 
 Det här kan vara den mest uttänkta stickpåse jag tagit med mig hem. Oftast bara slänger jag med mig ett eller två pågående projekt och sen garn till något snabbt påkommet nytt projekt som aldrig brukar fullföljas. Men i år har jag varit mellan projekt hela december, stickar småsaker och har varit nöjd med det, så det känns härligt att nu snart få sätta igång med både något större, och lite mer småprojekt! Det kommer bli ett sticklyxigt jullov.

2 kommentarer:

Lilla07an sa...

Låter som ett helt fantastiskt jullov! Siri är rolig stickning så du har verkligen något att se fram emot. Älskar att du skriver pinnar istället för stickor i texten. God jul!

maria carlander sa...

Haha! Oj, det brukar jag inte göra... Har nog läst lite mycket norska mönster på slutet ;)