fredag, juli 25, 2014

bergtagen


#Fjällfie

Jag har i flera dagar skjutit upp bloggandet. Inte för att jag inte hunnit eller inte velat. Med nätter ljusa som dagar och en själ som fladdrar blir det ändå inte mycket sömn. Utan för hur skulle jag kunna välja ord och bilder som ger bara en smula av de här magiska platserna? Hur kan jag välja bara några?

Jag vet att jag är lyrisk, och kanske låter jag alldeles fånig, men jag är så betagen, bergtagen, av fjällen. Jag har aldrig sett platser som dessa förut.


Bergen. Bergen som vindlar och växer och förändras för varje steg, vyerna som öppnas och försvinner, snölegornas vita fläckar och molnen som slickar topparna och kastar sig fram och förbi. Fjällvråkens klagande kattjamningar när den cirklar över myrar och fjällbjörkskogar.

Lapporten i all sin majestät som ramar in mina dagar här. Vattnet som är så klart att varje sten på botten i fjällsjöarna syns och som rinner fram överallt, får handen som fyller vattenflaskan att isa och tänderna att värka.Redan innan jag åkt härifrån saknar jag det. Nästa år ska jag gå Abisko-Nikkaluokta, den nordligaste delen av Kungsleden, fast jag redan värker efter att få snöra kängorna och göra det i år.

Men det får vänta, andra planer ligger för sommaren, detta år får jag se och längta, lära mig mer och samla tips och kunskap från de som kan. Och lära mig om växterna längs spångar och stigar.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar fantastiskt underbart - så härligt att ha att längta till
Hälsningar Fröken Slöjd

Www.baralillaja.blogspot.com sa...

Magiskt!
Speciellt när man nyss har lämnat ett vatten med algblomning. Njuter av dina bilder och tänker att dit måste jag också se till att komma till. Hälsningar från Mia

Iréne JB sa...

Har man väl börjat åka till fjällen på sommaren så kommer man tillbaka, år efter år. Kom just hem efter två veckor i Funäsdalen, och har nästan redan börjat planera för nästa års resa :)
Underbara vyer!

Anonym sa...

Underbara kort du har på Abiskonaturen! Har du några tips til vandringskängor? Jag ska uppgradera mina efter att ha varit på Finse i Norge och upptäckt hur viktigt det är med riktiga kängor.

med nål och tråd sa...

Ja naturen i fjällen är bara så underbar, det går inte att beskriva utan måste upplevas själv. Känslan av att var nyfrälst är så fin

Tuvilda sa...

Ja fjällen är helt fantastiska! De går tyvärr inte att se på foto lika bra som i verkligheten märkte jag när jag var där i våras. Men därför är det än viktigare att åka dit igen, och uppleva och känna! Andas lugnet, den friska luften och dricka ur fjällbäckarna! Underbart!

Karin sa...

Fjällfie!!! LOL
Vackert så man blir religiös!

Manduzana stickar sa...

Så otroligt vackert!

Petra sa...

Hej! Jag har precis hittat till din blogg och måste säga att du stickar så fina saker! Och så fick jag ont i hjärtat av saknad av fjällen.
Jag vandrade Abisko - Nikkaluokta i somras och det var verkligen helt fantastiskt, och lite jobbigt, som det ska vara :) Rekommenderar det verkligen! (Har skrivit ett inlägg om det här https://petraeriksson.wordpress.com/2014/08/09/fjallvandring-2014-abisko-till-nikkaluokta/)

Ville bara säga också att du har en ny bloggföljare, och att dina bilder är väldigt inspirerande! :)