fredag, augusti 02, 2013

färglavsgarn

Precis innan sommarens ledighet föll över mig som ett äventyr hann jag testa att växtfärga för första gången. Oj, vad länge jag har tänkt att jag vill testa det. Jag har önskat mig böcker, bläddrat och tänkt och... sen inget mer. Det har liksom verkat så meckigt det här med att förbehandla och efterbehandla, för att inte tala om utmaningen i att växtfärga när man inte kan några växter... 

Så när floristikläraren berättade om färglav så noterade jag det i den där avdelningen av hjärnan där ideer och tankar bor. Nämnde det här på bloggen. Och då, då hörde bästa Emma som har bloggen Emmas dagar, av sig! Hon är himla duktig på det här med växtfärgning och mejlade mig en fantastisk steg-för-steg-beskrivning, komplett med bilder och allt, på att färga med färglav. Så himla snällt! Så den har jag följt, nästan till punkt och pricka.


Jag gav mig ut och plockade färglav, var noga att, som Emma skrev med sin pappas ord "plocka snyggt", inte i naturreservat och inte allt på samma ställe. Jag fick ihop ca 200g lav (torr vikt) och testade att ta 200g garn till det, 50g vitt, 50g mörkgrått och 100g ljusgrått.

Ner i grytan, varva lav och torrt garn med lav både överst och underst, fylla vatten så att det precis täcker. Sedan fick det stå och småsjuda på 80-90 grader i ett par timmar, ville försöka få ut så mycket färg som möjligt så jag dubblade tiden i Emmas recept, vet inte om det gjorde någon skillnad, men värt ett försök. Sedan fick garnet ligga i badet och svalna över natten.


Att försöka få ur söndersmulad och inkokt lav ur garnhärvorna var inte det lättaste, det tog många ursköljningar, den sista med iskallt vatten och lite ättika, innan härvorna började få sin riktiga färg. Om man kramar det torra garnet smular det fint svart damm. Bäst att nysta det utomhus.

Jag blev riktigt glad över färgen som härvorna fick av laven, tänk att en grå liten skrynklig lav kan göra garn rostfärgat! Särskilt fint tycker jag att det vita garnet blev som fick den mest intensiva färgen. Den ljusgrå blev lite dassigare som väntat och den mörkgrå inte så fin, men jag tror att den kan bli fin som kontrast mot den tidigare vita härvan. Det är lite svårt att få färgerna rätt på bilderna, bäst stämmer det nog på bilden där härvorna hänger utomhus.

Jag testade att färga i efterbadet också, men det blev som synes bara en mindre härlig beige. Så jag tänker att jag ska plocka mer lav och färga dem igen.


Till nästa gång tror jag att jag ska försöka öka förhållandet mellan lav och garn, istället för lika mycket lav som garn så tror jag att 1,5 eller 2 gånger så mycket lav som garn gör färgen ännu finare! Så det är bara att börja samla nu, jag drömmer om en färglavsrostig tröja någon gång i framtiden...

Tack Emma! Jag känner ett nytt intresse ta sin första stapplande steg....  

5 kommentarer:

Cecilia N sa...

Snygga!
Visst är det skoj?

Sen var det nåt med att tillsätta lite olika och få en himla massa olika färger av den där laven.

Jag ska snaaaart ta mig i kragen och försöka färga med svarta bönor.

Jennie sa...

Men åh så fint det blev!!

emma sa...

Alltså naturen kan verkligen bjuda på mycket, det är så häftigt! Jättefina garner, spännande att se dem stickade sen :)

elisesophie sa...

Nydelige farger! Så spennende det er med naturfarging, jeg har kjempelyst til å prøve det ut en gang. : )

Anonym sa...

Fina färger! Någon gång skulle jag vilja prova att färga, men kanske inte nödvändigtvis med växter.

//Karin