onsdag, november 14, 2012

den hårda vägen


Förra helgen hängde jag i verkstan och drejade koppar och lite andra mindre prototyper. Dagen efter drejandet gick jag tillbaka och beskickade, det vill säga svarvade av utsidan och framförallt botten för att ta fram den slutgiltiga formen. Och sen kom tråkmomentet, att hänkla, sätta handtag på, alla 15 koppar jag drejat. Uj sån tid det tar.

Men jag gick därifrån många timmar senare rätt nöjd över kopparnas slutgiltiga form och utseende. Och lite orolig för att kopparna var lite för torra när jag hänklade dem.


Igår gick jag tillbaka och såg att alla, precis alla, handtag spruckit i fästet för att koppen, precis som jag var rädd för, var alldeles för torr. Det var bara att bryta ned alla kopparna i torr-lera-hinken för att kunna återvinna leran.

Och visst var det lite trist, men jag märkte att det inte gjorde mig så mycket. Jag lärde mig mycket på att ta fram kopparna och få dem så lika som möjligt och till en form som jag tyckte känndes tilltalande. Och jag lärde mig gränsen mellan lagom fuktighet och alldeles för torrt... 

12 kommentarer:

krakel sa...

Så fina muggar o så får du kraja dem. Bra att du tar det som en lärdom, jag hade nog börjat gråta.

Tyg och otyg sa...

Det SER iaf väldigt proffsigt ut!

Iréne JB sa...

Otroligt fina muggar. Tur att du kan se det lite positivt iaf. Och leran räcker ju längre om den används två gånger...

Emmas dagar sa...

Så tråkigt...
Men de är väldigt fina :-)

Cecilia N sa...

Frogga koppar ...
Ser jag det på det viset så begriper jag "jaha"-upplevelsen.

PetraO sa...

Åh nej vad trist! Jag älskar keramikmuggar till mitt the och dina är väldigt fina i formen!

Blenda sa...

Så himla snygga, och jag är så vansinnigt imponerad över att du får dem så lika...

Ulrika sa...

Ja, det är en fin balansgång. Du lär dig snart! När du hänklat, täck in muggarna med plast för långsammare torkning. Poängen är ju att få själva muggen och handtaget att torka i precis samma takt. Är muggarna redan rätt torra och sedan får stå utan plast då handtagen kommer på, ja, då sticker de iväg i torkningen! Fast allt detta kanske du redan vet och jobbar efter! :)

Futu sa...

Tråkigt, men det ser riktigt fina ut så du kan nog göra om dem :-)

Saras pyssel sa...

Wow! Du är ju helt otroligt bra på att göra snygga grejer i lera!!

Paula sa...

Åå! Jag får ont i hjärtat ända ut i Storvreta!! Trist på så väldans fina koppar!! Man kan låta nyhänklade prylar stå ett par dagar under plast så brukar det gå vägen även om man väntat lite för länge med att hänkla...

med nål och tråd sa...

aj aj aj. Synd på fina koppar, skönt att man lär så länge man lever