tisdag, september 18, 2012

rågbröd


Nybakt bröd i alla former är nog det bästa som finns. En varm bulle med ost och smör som smälter... Jag dregglar lite bara jag tänker på det.

Mitt favoritbröd är ruskigt enkelt och rätt snabbt för att vara jäsbröd, jag har hämtat det från Annas kokbok och modifierat lite lätt. Istället för att baka ut det till stora kakor brukar jag göra små bullar av det. Och så det roligaste; att ha i en massa frön och annat i degen, som inte orginalreceptet säger.

Rågbröd á la moi
Ett paket jäst smulas ut i 6 dl ljummet vatten och lite salt.
Blanda i 6 dl vetemjöl och 6 dl rågmjöl. Degen blir ganska lös, och det är som det ska.
Jag brukar också blanda i lite av varje av vad jag har hemma och känner för; valnötter, pumpakärnor, linfrön, solrosfrön, havregryn, rågkross, etc. Idag hade jag i lite anisfrön och det blev fantastiskt bra.
Låt jäsa i 40 minuter.

Baka sedan ut till bullar på mjölat bord -degen ska inte knådas utan du bara gör bullar direkt, sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa på plåten medans ugnen värms upp. Grädda i ca 15 min (eller lite mindre) tills bullarna fått färg på undersidan.

Ät...

6 kommentarer:

Elin sa...

Du det måste jag prova meddetsamma! Har du grovt rågmjöl eller rågsikt i?

Tyg och otyg sa...

Ah, 3x6 rågbröd (som det väl heter i original?) Det är gott det! Längesedan jag bakade inser jag nu. Är ingen storkonsument av bröd och har oftast bara hårt bröd hemma.
Hur många bullar får du ut av en sats ungefär?

maria carlander sa...

Slingerbult: riktigt rågmjöl ska det vara! :)

Tyg: Haha, jepp, det är namnet. Sist jag gjorde nu fick jag 15 bullar på en sats.

Otaliga projekt sa...

Jag har ALDRIG bakat någonting med jäst. Men nu så ska det bli. Tydligen. Tack.

med nål och tråd sa...

mmm, 3x6 rågbröd har jag också bakat. Och JA, nybakat bröd är min favoritmat nr 1.

Erica Bessant sa...

Det här får jag nog lov att prova nästa veckas brödbakning! Tack för recept och tips!