lördag, juli 16, 2011

svarthand

Jag har tagit mig an alpakaullen och försöker lära mig att spinna den tunt och jämnt. Den är, om jag inte tar fel, i form av kardflor (ett stort fluffigt platt moln) och inte topsband (långa förberedda remsor som gjorts av kardflor kammad ull) som det förra jag spann var. Så lite annorlunda är det att spinna denna gång. Ullen lämnar spår på mina händer. Är det någon som vet hur man tvättar det färdigspunna garnet på bästa sätt?

5 kommentarer:

Moa sa...

Hej fröken C!

Jag har läst din blogg ganska länge men inte sagt något förrän nu, när jag känner att jag kan bidra.
Vad roligt att du har börjat spinna, det gör jag också HELA TIDEN.
Du kan tvätta garnet genom att helt enkelt lägga det i blöt, i ljummet vatten! Ta upp garnet och vrid ur vattnet, linda in garnet i en handduk och kliv försiktigt på handduken så vattnet pressas ut. Eftersom det där är ett kardgarn så mår det bra av lite misshandel efter badet (nej, jag skojar inte) så daska det några gånger mot golvet medan det fortfarande är invirat i handduken!

Ett topsband är gjort av KAMMAD fiber och ett kardflor är gjort av KARDAD, där har du skillnaden. :-)

Det ska bli väldigt roligt att vad du kommer spinna för fina garner!
Kom gärna och tjattra med oss på Ravelry, i gruppen Spinning in Sweden.

Moa

fröken c sa...

åh, vad roligt, tack för ditt svar! Roligt att veta skillnaden mellan kardflor och topsband, jag gissar mig fram nu med den lilla infon jag hittat på spridda ställen :)

Då ska jag tvätta garnet i ljummet vatten, jag ska alltså inte ha i något i vatnet? Och sen misshandla det lite.. :)

Moa sa...

Du, spinntermernas värld är en djungel. Du är verkligen inte ensam om att röra ihop begreppen!

Nu kanske jag var för snabb...vet du om fibern blev tvättad innan den kardades? Vissa spinner fibern otvättad och tvättar det färdiga garnet istället.
Tycker du att garnet verkar smutsigt så kan du ha diskmedel eller hårschampoo i vattnet innan du lägger i garnet. Skölj garnet i en balja rent vatten och se hur sköljvattnet ser ut, upprepa tills sköljvattnet är rent.

Är fibern tvättad sen tidigare så behöver du inte ha något i vattnet!

Haha, ja lite misshandel efter tvätten! Eftersom fibrerna i ett kardflor ligger huller om buller så kommer mycket luft med in i garnet när du adderar snodd, garnet är därför lite skörare än ett garn spunnen från kammad fiber. Man misshandlar sitt kardgarn för att fibrerna ska filta ihop sig lite och därigenon håller garnet bättre! Plus att halon från alpackan kommer visa sig mycket bättre. :-)

Som sagt, är du på Ravelry så kom över till Spinning i Sweden! Där nördar vi om sådana här saker hela dagarna och det finns massor av kunskap.

Cecilia N sa...

Diskmedel tycker jag inte verkar vara nåt bra. Det avfettar så ininorden. Vilket är bra i köket.

Jag stryker med min ulltvål på härvan, den delen jag har mot andra handens handflata. Och så flyttar jag handen runt hela härvan. Och sen kramar jag runt härvan nere i vattnet tills jag tror det är "lagom".

Och så skölja. Det kan hända att jag tvålar om.

Jag spinner med otvättad kardad fårull.

Anonym sa...

förr fanns det en speciell såpa att köpa på apoteket. tror den är borta sen många år. blanda lite gul såpa med en skvätt amoniak. detta ffa om du skall färga.behandla sen gärnet försiktet inga stora värmeväxlingar eller för mycket gnuggande Mella