fredag, oktober 22, 2010

rosenknopp vs. charmör

Okej. Stickvärlden är kanske inte den mest genusgenomtänkta subkulturen här på jorden. Check, fattar det, och tror och hoppas också att det håller på att förändras. Men jag får absolut panik på hur Drops beskriver sina mönster, ni vet den där lilla söta/käcka/kvalmiga meningen som står kursiverat högst upp ovanför bilden till mönstret.

Vi vet hur världen formar barn till kön, pojkar kallas stora och starka och hålls långt från kroppen redan när de är små, och flickor kallas små och mjuka och hålls skyddande nära. Vårt omedvetna bemötande av de här små individerna formas drastiskt av vilket kön vi tror att de har. Redan innan de kan fästa blicken bombarderar vi dem med förväntningar och handlingar sammanknutna med deras biologiska kön. Inte konstigt att världen ser ut som den gör.

Illustration hämtad härifrån

Med den kunskapen, låt oss titta på några exempel på hur bebismönstren i Drops beskrivs:
Kläder tänkta för flickor:
"Värdig en prinsessa"
"Romantisk till ungt strandlejon"
(WTF!?)
"Mjuk och ljuvlig som en rosenknopp"
"Söta och fräscha som nyplockade blommor"
"En söt och ljuvlig kofta med tillbehör för en prinsessa på vift"
"Söt och färgrik som en liten rosenknopp"
"Romantiskt set för liten dam"
"En komplett festklädsel för din lilla docka"
"Dragning mot rosa ligger i generna för småtjejer"
(WTF!?)

Kläder tänkta för pojkar:
"Elegant kofta med rolig stickteknik för en elegant yngling"
"Till en liten hjärtekrossare"
(WTF!?)
"Moderiktig väst för modemedveten Lilleman"
"Välklädd liten herre"
"Lillgammalt till lillpojken"
"Behåll stilen lillkillen"
"Exklusiv vuxenkofta till liten charmör"
"Klassiskt set till liten man"
"Underbara blå nyanser ser bra ut på liten man"
"Charmör i klassisk klädsel"

Sammanfattningsvis kan vi se att flickor är söta prinsessor, dockor och rosenknoppar med genetisk dragning till färgen rosa, medan pojkar är unga män, ynglingar, charmörer och hjärtekrossare som redan vid en späd ålder har stark medvetenhet om stil och tidlöshet.
Kära du som sitter i din borg och formulerar de här visdomsorden: kom hem till mig så kan vi ha lite grundkurs i jämlikhet, genussocialisering, feminism och andra mindre saker som blev på tapeten under 1900-talet. Jag lovar att jag är en riktig rosenknopp.

22 kommentarer:

Pernilla sa...

Vilka formuleringar de fått till. Jag höll på att smälla av när jag läste.

Anonym sa...

Hjälp mig! Det här är ju bara för skrämmande! Jag har inte lagt märke till dem själv (kanske för att jag aldrig läser deras kursiva skit). Men det får ju en att vilja kräkas!

Liljekonvaljemö sa...

Vänta tills du kommer till barnavdelningarna på klädkedjorna. Killkläder kostar som regel hälften så mycket som tjejkläderna, och är dessutom mycket mer praktiska. För att inte tala om att de har syggare motiv, vad är det som säger att bara killar vill ha tröjor med bilder ur "till vildingarnas land"?

varkenoch sa...

Det är vanvettigt. En annan grej jag stör mig på hos Garnstudio såväl som många andra mönsterproducenter är att det är självklart att i bildtexterna skriva något om att "sticka denna ljuvliga kofta till dig" när det är dammodeller, men "din make/son/annat skulle säkert uppskatta att få en tröja av den här modellen uppstickad till sig". Jag förstår inte hur man 2010 fortfarande inte förstått att såväl män som kvinnor kan sticka!

mammalito sa...

Usch.. snacka om kräkvarning!!

Sillen stickar sa...

Heja dej! Detta är det vettigaste blogginlägget på länge. Jag tänker ofta på dessa frågor.
Skicka det till garnstudio! Det är fruktansvärt att de är såå omedvetna vad de bidrar till en sämre jämställdhet mellan män å kvinnor.
/C

Anonym sa...

varför kan man inte puscha dina inlägg? till facebook tex?

fixa för bövelen!

maLinka sa...

Ja, det är så man kräks. Det verkar onekligen som om de ändå lägger ner en del tid på att få till så "målande" bildtexter. Tid som kunde användas till något vettigare kan jag tycka.

maria carlander sa...

Anonym: fixat!
Alla andra: Tack och amen.

Clara sa...

Men herregud, wtf! Håller med Sillen, skicka inlägget till garnstudio.
Jag har förresten en gång fått höra i en garnaffär att jag inte kunde köpa röda knappar till den blå tröjan, för då kunde ju inte en kille ha den...

Det växer sa...

Tack för ett väldigt bra blogginlägg. Jag brukar inte vara inne på Drops hemsida så ofta men nu ska jag göra ett besök och kolla. Men tyvärr blir man ju inte förvånad av sånt här. Vid ett köp av vinterskor till äldsta sonen så bad personalen om ursäkt för att skon bara fanns kvar i rött. Varför då? undrade jag. Det är ju till en kille, svarade dom.
En annan gång ville en försäljare veta om bebiskläderna skulle ges till en pojke eller flicka så det blev rätt inslagspapper. Det är till ett barn, svarade jag.

Emelie sa...

Du tar orden ur min mun. Jag håller med föregående talare, skicka texten vidare till Drops. Det är verkligen inte alls okej vad de håller på med. Tack för ett lysande inlägg!

Dödergök sa...

Du har så rätt i allt du skriver, men samtidigt så tycker inte jag att det är fel att kalla flickor för prinsessor, bara man kallar pojkar för prinsar också.
:)

Ilsefin sa...

Jag håller verkligen med dig! Jag har också stört mig på både det där och på det som "varkenoch" skriver i sin kommentar!

Cecilia N sa...

Ytterligare en som håller med. Mejlat till garnstudio än?

Tyg och otyg sa...

Förutom att vara könsstereotypa är de också ofta ganska illa skrivna, så jag som är både genus- och språkpolis har irriterat mig blå över de där texterna fler än en gång.

Stina sa...

word! deras mönster är ofta ganska kassa dessutom. usch och suck.

Leo sa...

Helt rätt! Håller med andra kommenterare; skicka in ditt inlägg till garnstudio!

med nål och tråd sa...

oj och fy fan. Hjärntvättning)?) av föräldrar som sen för över det på sina barn.

Stitchordie sa...

Jag klickar vidare detta till facebook.

Anonym sa...

Bra inlägg, mer genustänk i stickningen!
//En som pluggat genusvetenskap

rino sa...

Tack för en bra - och faktiskt rätt komisk - sammanställning!

jag jobbar på förskola och det är skrämmande att se hur barnen formats av de här bilderna. Det syns i kläder,lekar och hela deras sätt att förhålla sig till omvärlden. Man tycker att 2010 borde vi ha kommit längre...