torsdag, oktober 15, 2009

öken, vatten, liv

Ute skickar löven gul-oranga hälsningar till mina ögon, på morgonen frasar gräset i sin frostoverall. Ljuset och luften är krispig och det kyler som att dricka halstabletter. Än så länge har den globala uppvärmningen bara höjt jordens temperatur med 0,8 grader, och ökenspridningen har inte nått Sverige ännu. Eh, det kommer den aldrig göra. Vi kommer heller inte att försvinna ned i havet. Men det finns det andra som kommer att göra.

AOSIS är en allians mellan en massa små ö-stater i asien. De tycker att det är dags att verkligen verkligen göra något för att plana ut utsläppen av växthusgaser. Generellt är världens länder överens om att man måste sätta ett tak på jordens uppvärmning på 2 grader, följderna då är så pass allvarliga att de närmar sig katastrof. För AOSIS-länderna har katastrofen redan kommit då. Vid en höjning med mer än 1,5 grad så kommer hela deras länder ligga under vatten. Så liten skillnad kan göra så mycket. En halv grad. redan nu är vi på 0,8.

Klockan tickar, det är hög tid för klimaträttvisa. Klimatet är inte bara en naturfråga, det handlar om rättvisa, om hunger, om krig, om vettig utveckling för hela världen, om liv.

I december hålls ett oerhört viktigt möte i Köpenhamn, där världens ledare kommer att ta beslut om vad vi ska göra när Kyotoavtalet tar slut om några år. Om man inte påbörjar diskussioner där vi i de rika länderna tar ett stort ansvar för en klimatvänlig omvandling av såväl egna som andras industri och levdanssätt, ja, då kanske AOSIS ligger under vatten om 50 år.

Idag är det Blog Action Day 2009, en dag för bloggare över hela världen att uppmärksamma klimatförändringarna.
Skriv under Svenska kyrkans namninsamling för ett rättvist klimatavtal. Läs mer om vad Countdown to Copenhagen är.
Och bry dig.

4 kommentarer:

magnus sa...

Hur menar du att de olika krigen i historien hade blivit fred om klimatet när de inträffade varit annorlunda (annorlunda pga att vi människor tror oss ändra det till att bli bättre kanske man ska tillägga -- en stollig idé).

Vill gärna att du ger ett konkret exempel.

Om du inte hittar något vettigt -- vilket jag inte tror du gör -- kan vi sluta oss till att ditt (och andras i klimatpropaganda) argument om krig är inkorrekt.

Och om det är som många forskare tror, att klimatet inte så nämnvärt påverkas av människan (faktiskt tror kanske 1/3 eller fler klimatforskarna det; siffran 97 procent i debatten är på en trivial fråga som även jag svarar Ja på, alltså propaganda) så måste naturliga variationer vara mer viktiga för klimat (och våra liv) och i så fall kan det bli kallare under år, decennier och i värsta fall en utdragen kyla detta sekel.

magnus sa...

Förresten är fred inte alltid bra.

Fred som Chamberlain ville ha var seger åt Hitler, t ex. Detta problem finns i de flesta konflikter.

"Fred på jorden", utan vapen, är en utopi som om man försöker att efterleva den kan gagna ondska.

--

Men detta tror jag som sagt inte har det minsta med klimat att göra i allmänhet och i synnerhet inte med om och hur vi människor påverkar klimatet.

Jorden har haft mera mat och välstånd när den varit 1-2 grader varmare än den är nu, och det har varit fredliga perioder, så vi kanske borde FÖRSÖKA ATT FÅ VÄRME.

Jag tror inte att vi får se sådan värme igen som för 1000 eller cirka 4000-7000 år sedan utan att vi går mot nästa istid kommande 1000-tals år. :-/

mvh, Magnus

maria carlander sa...

Hej Magnus!
Tack för dina engagerade kommentarer.

Det jag menar är att klimatförändringar kan hänga samman med (men naturligtvis inte att de i alla fall absolut nödvändigtvis måste det) krig.

Klimatförändringar som leder till vattenbrist och torka i vissa områden/länder kan mycket väl leda till väpnade konflikter eller krig om resurserna. På samma sätt som att världens krig idag och historiskt ofta är krig om resurser (land, naturtillgångar).

"Krigsfaran" med klimatförändringarna är dock inte min huvudpoäng, vilket jag hoppas framgick i det jag skrev.
Men för att fortsätta på fredsfokuset så må "Fred på jorden utan vapen" vara en utopi, men det är i så fall en utopi jag själv vill ställa mig bakom.

mvh

Blipp sa...

Tack för ditt inlägg kring klimatfrågan, det finns ingenting viktigare vi borde fokusera på, det betyder inte att vi inte skall fokusera på fördelningspolitiken i lika hög grad. Fördelningspolitik och krig och klimat hör ihop, DET är mycket svårt att blunda för.