tisdag, april 14, 2009

att sy en necessär

Hur man (jag) väldigt oavancerat men ganska tillfredställande syr sig en necessär (som passar utmärkt att ha pågående stickningar i eftersom stickorna inte kan peta ut genom vaxduken):
1. Ta fram lite fint vaxdukstyg, gärna prickigt, och en dragkedja med lagom längd -dragkedjor fyndar man gärna på secondhand eftersom de är galet dyra. Klipp ut en tygbit som är några centimeter bredare än dragkedjan på båda sidorna, och mer än dubbelt så långt som du vill ha necessären hög, en del av höjden blir ju botten. Jag kör alltid på överraskning och mäter inget.

2. Nåla fast dragkedjan räta mot räta med vaxduken.


3. Sy fast dragkedjan. Det är säkert lättare med en speciell dragkedjefot till symaskinen, men jag trixar på utan. Gör likadant på andra sidan. Nu har du en tub. (yey!)4. Vänd tuben med rätan utåt och vik så att vaxduken lägger sig lite över tygdelen på dragkedjan -gör helt enkelt en snygg kant! Och sy så på båda sidorna. Vid huvudet till dragkedjan blir det lite busigt, man får försöka dra undan den. Det är också lite knöligt att necessären sitter ihop i ena änden av dragkedjan, men med lite vilja går det.

5. Så här borde det se ut nu på ett ungefär, en tub med fin kant. Vänd den ut och in igen.


6. Lägg necessären platt och rita linjer från dragkedjans början/slut (så nära metallplupparna du tror att du kan sy utan att förstöra maskinen eller sy dig i fingrarna) och till hörnen. Du får då en rektangel/kvadrat som är bredare i basen. Det fancy matematiska namnet på en sådan figur har jag glömt.
7. Sy och klipp sedan bort överflödig duk.
8. Ställ necessären så att den får en botten och tryck ut hörnen så brett som du vill ha botten, eller tills kanterna på necessären blir lodräta. Vill du ha en väldigt bred botten, men en necessär med lodräta kanter, måste det föregående steget ge en fyrkant som har en mycket bredare botten än överdel. Gör lika på båda sidorna, det kan hjälpa att rita också.

9. Sy och klipp bort alla trådar.


10. Vänd necessären rätt, de små hörnen gör botten stabilare och hjälper skapelsen att stå.


11. Ain't it lövly? Lycka till med sömmandet!ps. jag lägger in den här under 'fröken c's mönster' så är det lätt att hitta hit om man behöver en påminnelse igen!

7 kommentarer:

Lena sa...

Hej!
Tack för en mycket bra beskrivning.Är nybörjare på symaskin o overlock.
Använder necessären o strumpsticksplopparna dagligen.
Ska prova mig fram o sy lite efter din beskrivning.
Soliga hälsningar Lena

Anonym sa...

Hejsan!
Supertack för din finfina beskrivning. Har knåpat ihop en egen här ikväll efter din beskrivning =) /Nettan

isabelle sa...

ååh, äntligen. ska bara införskaffa mer vaxduk, det prickiga jag hade sedan tidigare har blivit till duk på balkongen och jag tror sambon blir sur om jag sätter saxen i det. bara ett liiitet hörn :)

fröken c sa...

varsågod isabelle, jag skrev den för dig! :) Lycka till nu.

lena: roligt att sakerna kommer till användning och så får du visa upp hur dina egna necessärer blir.

nettan: oh, hoppas att den blev riktigt fin!

Cecilia N sa...

Parallelltrapets.

Snitsigt!

Hanna P S sa...

Bra beskrivning! Detta ska genast testas, har en jättehärlig retrovaxduk att sy i :-) , se här:
http://pspysslaochsy.blogspot.com/2010/11/en-valbevarad-vaxduk.html

Ammie sa...

Är det ditt egna självkomponerade mönster? De är roligt att sy necessärer ;) Kram Ammie