onsdag, mars 18, 2009

en meta-blogg-fråga

Jo, hörrni, detta med att svara på kommentarer. Jag brukar försöka svara tillbaka på folks egna bloggar, utom när det är någon som frågat något anonymt och jag svarar i mitt eget kommentarfält (jag har också en tendens att göra det när nån frågar nåt om mina egna mönster, för då kanske svaret kan vara till hjälp för andra).

Vad tycker ni är bäst? Att tacka/svara på folks egna bloggar (och då göra det lite mer sällan...) eller att i sitt eget inlägg göra det och hoppas att alla går tillbaka och läser kommentarerna igen? Det ser ju onekligen trevligt ut när bloggerskan svarar bland sina egna kommentarer, samtidigt som det är väldigt roligt att få svar på sin egen blogg.

Så helt enkelt en fråga om själva bloggandet (oooh, a whole new level).
Vad föredrar ni, vänner där ute?

10 kommentarer:

slingerbult sa...

Vet inte! Har funderat på det själv, och jag gör nog både och, beroende på vem som frågar och vad som frågas. Om det är någon som jag vet brukar läsa min blogg så gör det ju inget om jag skriver svaret "hos mig" men om jag inte känner igen läsaren så kanske han/hon aldrig ser det om jag gör så.. och så beror det ju på som du säger om svaret gagnar nån annan som vid mönsterfrågor o så.. Svårt!

Garntrollet sa...

Jag tycker att man får välja själv. Det är ju ens egen blogg och man bestämmer allt över den. Precis allt :-)

De flesta som bloggar vet väl att kika om det svarats på bloggen man skrev kommentaren...

Ilsefin sa...

Jag funderar också på det här... Jag brukar svara genom att maila till den som kommenterat (man måste ange mailadress för att kunna kommentera hos mig). Om det är en fråga som flera ställt, eller som jag tror att fler undrar över, så svarar jag även genom att kommentera i min egen blogg eller att skriva svaret i ett kommande inlägg.

Men jag känner mig inte helt nöjd med mitt sätt att svara. Eftersom jag ändå rätt sällan svarar genom att kommentera i min egen blogg så känns det som att andra läsare får intrycket att jag inte svarar alls...

Jag fortsätter med stort intresse att följa vad du får för svar på din fråga! :)

Annepålandet sa...

Godt spørsmål! Jeg pleide å svare på min egen blogg, men ser at de fleste går tilbake til bloggen til den den spør og svarer der. Da er jo sjansen større for at den som spør ser det, hvis det er en blogg man ikke er innom daglig.

Jeg syns som deg at hvis det har noe med innlegget å gjøre, og som andre også kan ha nytte av, er det greiest å svare på egen blog.

Annas Alster sa...

Jag skulle säga att få svar på sin egen blogg. Alltså att man växelskriver. Man vill ju gärna se svaret, och man kanske har glömt precis var man skrev....

med nål och tråd sa...

Detta jag har också funderat på :) Jag håller med alla ovan har sagt. Generellt så brukar jag nog göra som du gör.

Cecilia N sa...

Lotten är ungefär min husgud vad gäller bloggeri. (Se där! Det finns idoler och avgudadyrkan hos tanten! :-P)

En av de stora behållningarna med hennes blogg är kommentatorsbåset. Ibland får det ett eget liv ...

Enligt Lotten svarar man på kommentarer på samma ställe. Och i den mån jag svarar på eventuella kommentarer så gör jag så också.

Andra intressanta bloggare som t ex Karin Långström Winge svarar också på sin egen blogg. (Jag har inte kollat om hon även svarar hos den andre.) Det är även hos henne en trevlig stämning, om än annorlunda än Lottens, på kommentarsidan.

På ett oranget community jag känner till så hamnar svaren hos den andra. Det kan ju vara hållbart om alla får läsa det man skriver som svar. Men själv brukar jag svara både på blogginlägget där och låta det gå iväg till den andra.

Svar: svara hemma på din blogg. Anar du att vederbörande inte hittar tillbaka så skriv en hälsning hos den.

Men jag tycker det är förvirrande när jag läser X:s blogg och så kommer där Y:s svar på vad X skrev inne hos Y som inte alls är samma ämne som X:s inlägg som jag just nu är intresserad av.

Och blir jag intresserad av Y:s svar och kollar Y:s blogg så får jag ju studsa emellan för att följa dialogen.
:-P

isabelle sa...

förut tyckte jag att det var en självklarhet att svara i personens blogg, men sen hamnade jag i en ganska vild bloggdiskussion (som inte handlade om var man ska svara på kommentarer utan om något helt annat) där ngn nämnde att det underlättar om man för diskussionen på ett och samma ställe så att man som utomstående lättare kan hänga med, istället för att flänga mellan olika bloggars kommentarsfält. och det tyckte jag lät vettigt. speciellt om man är inne och snokar bland gamla inlägg kan det vara väldigt svårt att navigera rätt om svaret återfinns på ngn annan blogg.

så ställer någon en fråga, eller skriver ngt som man själv vill kommentera tillbaka, tycker jag att man kan svara direkt, för det kan ju hända att andra är intresserade av svaret. är man osäker på om personen kommer tillbaka kan man ju alltid klistra in svaret i ett mail också och hiva iväg om man har mailadressen. jag får tex alla kommentarer till min mail, så då är det ju väldigt lätt att svara.
sorry om det blev en lite lång utläggning, men nu vet du vad jag tycker också :)

ClaraSofia sa...

Bra att du tog upp ämnet! Jag svarar oftast i den andras blogg, och i enstaka fall i min egen. Efter att ha läst kommentarerna inser jag att det ändå kanske är bäst att svara i sin egen, och bara i enstaka fall svara i den andres blogg. Själv glömmer jag ofta vart jag ställt frågan, och jag kommer aldrig ihåg i vilket specifikt inlägg jag lämnat kommentar, och uppskattar därför om den jag kommenterat till svarar i min blogg. Svårt alltså!

X-blog sa...

Jag går nästan aldrig tillbaka där jag skrivit kommentarer, så svarar folk där så missar jag det.
Så jag uppskattar när andra bloggare svarar på min blogg!