fredag, december 28, 2007

tovade tofflor

Garn: 100g fyrtrådigt rent ullgarn (eller två trådar av tvåtrådigt ullgarn). Tretrådigt ullgarn går också att använda, ha det enkelt och inte dubbelt isåfall.
Garnet får inte vara behandlat för maskintvätt, då tovar sig inte tofflorna och du får ett par enorma och otovade tofflor istället…


Stickor: Nr 5 ½ och strumpstickor nr 5 ½, men det går bra med stickor nr 5 eller 6 också
Stickfasthet: är inte så viktigt, de ska ändå tova ihop sig i tvättmaskinen

Lägg upp 35 m på stickor nr 5 ½. Börja med att sticka 1 avigt varv och fortsätt sedan med slätstickning fram och tillbaka på stickorna. Den första och sista maskan stickas rät på alla varv = kantmaska. Sticka 38 varv slätstickning och flytta sedan över maskorna till strumpstickor nr 5 ½. Fortsätt nu att sticka slätstickning runt runt på strumpstickorna.

Efter 18 varv börjar minskningarna för tån;
sticka 3 rm, 2 rm-tills. varvet ut.
Sticka 1 varv med räta maskor.
Sticka 2 rm, 2 rm-tills. varvet ut.
Sticka 1 varv med räta maskor.
Sticka 1 rm, 2 rm-tills. varvet ut.
Sticka 1 varv med räta maskor.
Sticka 2 rm-tills. varvet ut.
Nu borde du ha ungefär 7 maskor kvar på stickorna. Klipp av garnet och dra det genom de återstående m. Fäst tråden och sy ihop tofflan mitt bak. Gör en till likadan.


Och sen kommer det spännande! Tova tofflorna genom att slänga in dem med lite tvättmedel och annan tvätt på 90 grader i tvättmaskinen. Efter centrifugeringen får du sträcka och forma tofflorna tills de passar. De kan sträckas och slitas i ganska mycket.

Om du senare behöver tvätta tofflorna gör du det i handtvätt, 30 grader.


Nu är det fritt fram för vackra broderier, lycka till!

37 kommentarer:

Katarina sa...

Tack så mycket för mönstret.Ligger nu i högen för önskeprojekt, måste
bara hitta ett lämpligt garn först.
Gott nytt år!!

Anonym sa...

Oh! Detta ska jag absolut prova på att göra men först skall vantstickning avslutas, kanske kommer resultatet på bloggen... om jag blir nöjd dvs.
Gott nytt år!

Eva i Halmstad sa...

Tack för mönstret , dom ligger högt på listan , ser ju så mysiga ut.
go fortsättning på dej och de dina, inklusive musjägare mfl.
Eva.

Anonym sa...

Tack för mönstret. Jag stickade dessa tofflor i 4-trådigt ullgarn(rätt tjockt) och sedan tovade jag dom i maskin 60 grader kulörtvätt tillsammans med s.k. foppatofflor med dom krympte ytterst lite så jag tovade dom igen i 40 grader med dom blev just inte något mindre. Har du något förslag vad jag skall göra förr att dom skall krympa lite mera?

maria carlander sa...

Oj, vad märkligt att inte tofflorna krympte som de skulle, det var ju inte bra. Det är ren och obehandlad ull du har använt?

De tips jag kan komma på är att köra dem i hetare maskin och med mer tvätt (lite knappt en full maskin) i maskinen så att det finns fler plagg för tofflorna att gnuggas mot. Kör dem med vanlig tvätt istället för med foppatofflor. Det är gnuggningen, värmen och "såpan" (tvättmedlet) som gör tovningen. Du måste ha tvättmedel i maskinen precis som till en vanlig tvätt.

Hoppas att det fungerar då!

Tvärslå sa...

Nu har jag precis stickat och maskintovat det där tofflorna, inte vackert men varm blev det.
Dina ser absolut handtovade ut om man jämför.

Anonym sa...

Vilka underbara tovade tofflor! Detta kanske är en dum fråga, men vilken storlek blir det på dem? Är det till barn eller vuxna? Tror du man kan använda rundsticka istället för strumpstickor? Oj, blev visst flera frågor...

Tacksam för svar!

maria carlander sa...

Hej anonym! Hoppas att det funkar att jag svarar har pa bloggen, eftersom jag inte vet vem du ar..

Tofflorna har en ganska flexibel storlek. De gra pa bilden blev ratt sma och jag fick toja dem en del for att fa pa mig dem -och jag har storlek 37. Men nar jag har gjort samma tofflor senare har de tovat sig mindre och blivit mer at storlek 38-39 utan tojning.

Du kan sakert anvanda rundsticka till en del av toffeln, men man tar ju in dem ganska snabbt, sa strumpstickor kanske blir nodvandigt anda? Testa dig fram -det ar fritt fram att vara anarkist!

Fick du svar pa dina fragor, annars fraga igen, och lycka till med basta tofflorna!

Anonym sa...

Tack för snabbt svar angående storleken på tofflorna! Jag halverade alla mått i beskrivningen och gjorde ett par söta babytofflor. Jag struntade faktiskt helt i strumpstickorna och stickade vidare på vanliga stickor och sydde ihop tofflorna. Bild kan du förhoppningsvis se här:

http://www.familjeliv.se/hem/phenelia/galleri.php

Jag vill göra ett par till mig själv och funderar på att använda ullgarnet eskimo, men det garnet ska man ju ha stickor 8-9 till så hur blir det då med mönstret tro? Har du nåt råd så svara gärna i bloggen!

Anonym sa...

Hejsan!

Jag har adventskalender hos min hemsida Dockmammans stickcafé och ska lotta ut garn och då lånade jag din bild och mönster till tossorna.

Om du inte tycker om det så tala om det för mig, självklart går länken till mönstret till din blogg...

Ha en bra dag/Kram

Malin sa...

Tack för mönstret. Jag har nu rasslat på och fixat två par hemmavid. En för liten och en alldeles lagom. Nu kvarstår bara lite "pimpning".

Anonym sa...

Har precis stickat färdigt ett par tofflor efter ditt mönster. Tycker att det är trist att klockan är så mycket att jag inte hinner tova dem. Ska bli mycket spännande imorgon.

Tack för en kanonblogg, otroligt inspirerande, en av mina absoluta favoriter :-)

Drutten sa...

Vilka supermysiga tofflor! Tack för att du delar med dig av mönstret! Jag har stickat två par nu och kommer att sticka fler för att ge bort.

med nål och tråd sa...

hej hej
Får jag lägga upp ditt toffelmönster på mönsterarkivet? (monsterarkivet.blogspot.com) /elin

Anonym sa...

Hej! Jag som inte är så erfaren kring stickning undrar om jag har förstått mönstret rätt, att man ska sticka 38 varv först farm och tillbaka, så att det alltså blir en platt "duk" och alltså inte runt tunt som när man stickar tex sockar o vantar? Sen efter 38 varv ska man sticka runt runt alltså? Har börjat att sticka men verkar så långt med 38 varv och undrade bara om jag förstått det rätt. Ser ut som början till en halsduk...

Tacksam för svar. MVH Nora

maria carlander sa...

Hej Nora!
Jepp, du har fattat helt rätt. :)
Först stickar du platt fram och tillbaka (varannat varv avigt och varannat varv rätt), och sidan sätter du över på strumpstickor och börjar sticka runt runt (alla varv räta).
Det känns nog som mycket med 38 varv, men det är för att stickningen krymper så mycket när du tovar den i maskinen!

Lycka till!

Unknown sa...

Vad fint att du svarade så snabbt! Tack så mkt! Nora

belinda sa...

Hejsan!
Vilka underbara tofflor!! Jag har just gjort ett par egna, men jag tycker inte att de tovade sej lika slätt som dina. Kan det bero på att det där med hur många trådar garnet har? Mitt var ett tretrådigt garn. Kommer du ihåg vilket garn du använde till de här tofflorna?

maria carlander sa...

hej Belinda!
Jag har stickat tofflorna både i tretrådigt och fyrtrådigt ullgarn, och det har inte gjort någon skillnad, så det är inte det som är problemet.

Jag är ingen expert på tovning, men elementen som måste ingå för att det ska bli precis så fint som man vill är:

-REN ull (inge acryl, nylon, superwash eller andra obehagligheter :)

-såpa = tvättmedel i maskinen precis som till en vanlig tvätt

-värme (jag har övergått till att tova i 90 grader, då blir det rätt rejält tovat, 60 är för lågt på moderna maskiner om man vill ha en hård tovning)

-gnugg, du måste ha andra kläder i maskinen så att dina små tofflor har något att gnuggas mot för att de ska krympa, att köra en tom maskin, eller med typ tennisbollar är nog inte en så bra idé.

Jag vet inte om något här var till någon hjälp.. :/
Det är ju fler än du som tyckt att tofflorna tovat sig för lite, kan det ha något att göra med vattnets hårdhet? Eller så har ni för skonsamma tvättmaskiner.. ;)

Lycka till, hoppas att det går bättre nästa gång!
(du kan ju också slänga in tofflorna en gång till på varmare eller samma som du provade sist, kanske hjälper det något)

maria carlander sa...

haha, oj, belinda: jag läste nog din kommentar lite för snabbt (läste lätt istället för slätt).

Menar du att tovningen blev bubblig, eller något annat?

belinda sa...

Hej! Tack för ditt svar ang garnet :-D. Jag måste ta tillbaka min fråga om det där med slätt, för när jag tvättat dem ett par ggr till så är de så slätt tovade som de kan bli! Ett jättebra mönster detta verkligen, ska dock göra ett par nya, för jag gjorde öppningen på tofflan för stor, det blev inte så bra, man ska hålla sej till instruktionerna! fniss.

Anonym sa...

Hittade dina fina tovade tofflor och tänkte prova mig på att sticka dem. Var länge sedan jag stickade och förstår inte riktigt hur jag ska göra när jag minskar maskorna. Har du möjlighet att förklara det lite närmare??

maria carlander sa...

Hej anonym!
När det står 2rm-tills betyder det att du istället för att bara ta en maska och sticka den, tar två maskor/'öglor' och stickar båda samtidigt som om de bara var en. Bättre än så kan jag nog inte förklara...

Hoppas det hjälpte, och lycka till!

ps. det finns en hel del bra stickböcker att låna på biblioteket, med bilder och förklaringar :)

Anonym sa...

Hej igen o tack!
Såklart att det betyder det :) Vet inte riktigt hur jag äste o tänkte... Nu har jag stickat en toffel och ser fram emot den andra och morgondagen då jag förhoppnigsvis ska kunna stoppa dem i tvättmaskinen och få se den spännande förvandlingen.
Använder du vanligtt tvättmedel? Tänker du på enzymer och sånt som det står på vissa ställen att man ska undvika i tvättmedel då man tovar??

Ulla sa...

Åh så fint mönster, har gjort till en bebis och fotat på Fb och nu ville någon se dom i vuxen storlek så då lånade jag din bild, hoppas det var OK?

Tack för att du delar med dig av mönstret.

Anonym sa...

Hej! Har tovat tofflor och anra saker många gånger, främst modeller som jag hittat på garnstudio.se. Där står det att man ska använda tvättmedel utan enzymer, har kört med rejält med grönsåpa i moderna maskiner där har fått klara sig alledles ensamma där inne.

Kör man på 60 grader med såpa och normal centrifugering och det inte krymper ALLS är det nog tyvärr så att man använt fel garn... Har aldrig behövt tvätta i varmare än 40. Har jag tyckt att de ska tova ihop sig ytterliggare har jag kört på 40 en gång till.

Kristin

maria carlander sa...

Tack för tipset, Kristin!
Jag har inte provat att tova med bara såpa ännu, men hade tänkt testa det nästa gång. Grejt!

Kattis sa...

Hej, håller på och stickar dina fina tofflor, men funderar över "slejfen" som du har som en variant. Har du möjligen en beskrivning på den med? Så slipper jag uppfinna den igen...Har du sytt på den innan eller efter tovingen?

maria carlander sa...

Hej Kattis!
Nej, tyvärr, jag skrev inte upp någon beskrivning, och det var längesen nu :/

Men det är nog lätt att tänka sig fram till den, tänk hur bred du vill att den ska vara i förhållande till tofflan och räkna efter med hjälp av tofflan så borde du komma rätt.

Jag tivade slejfen för sig och sydda sen på den (så om man inte gillar hur den blir är det bara att göra en ny).

Lycka till!

Kattis sa...

Tack för ditt svar. Jag provar mig fram...
Hoppas mina blir lika snygga som dina!

Ellinor sa...

Kul att det här inlägget varit aktivt så länge! Någon hade tidigare undrat över Drops garn Eskimo. Har nu stickat med Drops garn Andes som ska vara likvärdigt med Eskimo, stickor nr 6 och gått exakt efter mönstret. Tovade 95 grader med Grumme flytande såpa och ett badlakan i en rätt stor maskin (bor i hyresrätt). Passade mina fötter strl 37/38 perfekt med bara lite draghjälp, satte dem på foten direkt efter tvätten och formade. Med våld hade jag kunnat dra ut dem till strl 39 tror jag. Om man tovar i 40 grader kan jag tänka mig att man kan anpassa storleken lite mer.

Tack för mönstret, det gick snabbt och lätt att sticka och formen på tossan blev väldgit fin även utan någon formning!

Karin sa...

Nu är mina i maskinen.
Hoppas de blir bra och passar till mamma i julklapp. De är ju ändå stickade av hennes rester från pläd och sjal vävning.

Anonym sa...

Tack för ett kanonmönster!
Mina tofflor blev kanon!
Mvh Malin

Maggan sa...

Hej! Jag tänkte jag skulle sticka dina fina tovade tofflor. Hur många maskor tror du att jag
behöver lägga upp om jag har 39-40 i skostorlek? Dina blir nog för små kanske.
Mvh Maggan

Maggan sa...

Hur många maskor tror du att jag skall lägga upp
till storlek 39-40?
Mvh Maggan

Maggan sa...

Hej! Jag hade tänkt att sticka dessa fina tovade tofflorna. Men jag har 39-40 i skostorlek.
Hur många maskor tror du då att jag måste lägga upp?

Mvh Maggan

Unknown sa...

Har stickat flera par av detta fina mönster. Lägger upp 40m till st.38-39.