lördag, maj 21, 2016

selburoser

Jag såg en tröja på instagram och föll handlöst. Tröjan var stickad av Pinneguri, eller som hon heter på riktigt; Ann Myhre, och har sedan dess kommit ut som ett mönster som går under namnet Vinterstorm. Hon hade stickad den i en fantastisk version med ljus bottenfärg, ljusblå roser/stjärnor med en rostorange strimma och halskant i samma färg. Stjärnmönstret är en version av klassiska selburoser, och jag har ärligen kopierat dem från hennes mönster... Men äras den som äras bör - hennes tröjmönster är väl värt att köpa för den som inte vill uppfinna hjulet själv!
 
 
Till skillnad från min inspirationskälla valde jag att göra en kofta, och för att få en lägre halsringning fram stickade jag en omgång av stjärnorna över nacke och axlar och ökade samtidigt fram över bröstet för att få en mjuk ringning. Lite meckigt, men jag är så sjukt stolt över att jag lyckades göra en (ehum) perfekt halsringning! Det är första gången jag försöker forma halsöppningen själv, på annat sätt än raglan.
 
Det har varit ett riktigt kärleksprojekt från början till slut. Snabbstickad trots att den är helmönstrad (den första helmönstrade tröja jag gjort), i färger som jag älskar. Alla fanns hemma i stickkorgen, men jag behövde beställa mer av det ljusgrå och det helt fantastiskt vackra gråblå garnet från Isager. Trots tunt garn har jag stickat hela på stickor nr 4, i vanliga fall brukar jag ha nr 3 till den här löpmetern. För en som alltid gillat tät stickning är det en trevlig upptäckt att lösare stickning också funkar, och kan kännas helt rätt när det är mönsterstickning som "håller samman" tyget.
 
 
Det är den första vuxenkofta jag steekat, och min första steek på symaskin. Jag fick sedan "glädjen" att klippa i koftan ytterligare en gång när jag märkte att jag stickat kroppen för lång. Så jag klippte helt sonika bort en rad stjärnor i nederkant och stickade på en ny kant. Lånade koftkantsversionen från Siri och tycker att den roströda kanten binder ihop koftan fint och får den att kännas varm.
 
Garn: Ljusgrått entrådigt Kampes, hållet dubbelt, Gråblått Isager Tvinni, hållet dubbelt, tvåtrådigt röstrött Kampes
Stickor: 3½ till kanterna och 4 till kroppen
Mönster: Starkt inspirerat av Pinneguris Vinterstorm, men jag har gjort mönstret efter eget huvud
 
Har en känsla av att den här kommer bli använd mycket och länge!

11 kommentarer:

jennie sa...

Den är verkligen helt fantastiskt fin, vackraste koftan jag sett! <3

Monstermønster sa...

Utrolig vakker, særlig med det rustrøde som binder sammen. Nydelig! og flotte bilder.

med nål och tråd sa...

Jag är mäkta imponerad av din kofta, så otroligt snygg. Färgerna är ju bara så himla bra tillsammans

Helga sa...

Så fin den är!

Nyster sa...

Den är SÅÅÅÅ fantastisk! Har avgudat den sedan första bilden du lade ut. Suck, är avis på dina stickskills och din färgkänsla! Grattis till en helt underbar kofta!!

Emma sa...

Verkligen sjukt fin på alla vis!

Anonym sa...

For å si det med dine ord:
Jag såg en tröja på instagram och föll handlöst. Tröjan var stickad av Maria Carlander... Den er nydelig!

Lucy sa...

I'm in love with this cardigan. Thank yo for the inspiration.

Manduzana stickar sa...

Den här koftan är ju helt fantastisk!

Warinka sa...

Hei
Kan man bruke 2-tråds garn i det lysegråe garnet i stedet for å strikke med dobbelt garn?

Warinka sa...

Hei
Nydelig kofte :) Kan jeg bruke 2-tråds garn i den lysegrå fargen i stedet for dobbelt 1-tråds?
Hvilken fargekoder har du brukt på garnet?