onsdag, mars 16, 2016

northdale copyhat

En födelsedagspresent till en som fyller år i mitten av maj, då behovet av stickade mössor inte är som störst.
 
 
Jag är en sådan copycat när det gäller stickning! Ser något jag gillar, tittar hur det är gjort och gör sedan min egen version av det. Jag är en stark förespråkare för att köpa mönster av skickliga designers (även om jag är dålig på att göra det själv), det är fantastiskt med alla som lägger så mycket tid och kunskap på att sticka, provsticka, göra olika storlekar och bra beskrivningar. De förtjänar så mycket cred! Jag älskar för övrigt min walnuss och (obloggade) siri, båda stickade nästan helt efter köpta mönster och där jag lärt mig massor av stickningen.
 
Så varför köper jag så sällan andras mönster? För att jag är en envis kan-själv-människa. Och för att jag så ofta får inspiration från något, men nästan aldrig vill ha den exakta versionen som finns i mönstret. Så jag gör som stickare gjort i alla tider; tittar, härmar och förändrar. Ofta handlar det om att jag ser flerfärgsmönster som jag gillar och vill använda i någon form (det är ursprunget till koftan jag stickar just nu, min gyllene lopi, min stjördalsmössa, diverse vantar, lilla väpnartröjan, vimpeltröjorna... osv). Så började den här mössan också.
 
 
Flerfärgsmönstret är hämtat från Northdale hat av Gudrun Johnston - om man inspirerats starkt av något känns det schysst att ge cred till ursprunget. Mössan är stickad med tjockare garn än originalet och är så himla najs att jag har lite svårt att ge bort den, men nu blev mottagaren så fin i den att han får väl behålla den.
 
Särskilt nöjd är jag med minskningarna - attans vad jag lyckades bra där! Fick sticka om dem ett par gånger innan jag blev nöjd, men att lyfta en m, sticka 2rm ihop och dra den lyfta maskan över blev bra. Minskningarna följer mönstret och bildar en snöstjärna i toppen, jämarns fint. The perks of att göra egna versioner av mönster är att lite malligt tycka att man gjort något bättre än originalet..!
 
 
Garn: entrådigt ljusgrått ullgarn, hållet fyrdubbelt, gråblått Isager spinni, också hållet fyrdubbelt, mörkblått borgs vävgarn, hållet dubbelt
Stickor: Hmm, någonstans mellan 4 och 5, minns tyvär inte!
Mönster: Flerfärgsmönstret är hämtat från Northdale hat, konstruktionen är min egen
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Kjempefin! Skal du vise fram din Siri snart?