måndag, december 28, 2015

syster valnöt

I lillasysters paket låg en mjuk mjuk walnuss. Jag är så glad (och lättad) över att den passade! Hon tyckte om den, och det gör det så värt att jag stickade klar den, den första av dessa dubbla valnötter (min ska också hamna på bild framöver). Jag stickar aldrig på beställning (om det inte är familjen som önskat något i julklapp), men att få lägga maska till maska på något som sedan kan värma någon jag älskar länge, det gör jag med glädje. Särskilt när det är klart.
 
Ärmavmaskningen var dock lite tajt, så jag får chansen att ännu en gång göra om den (yay..) innan jag kan lämna över koftan på riktigt. Men hon blev så himla fin i den! Och matchar Fisen (som heter Cicero egentligen, men kallas fisen), en av tre katter hemma hos föräldrarna, fint.
 
 
Garn: Abuelita merino 3-trådig (ser dock ut som entrådig), har tidigare sålts hos Pickles men har nu tyvärr utgått ur sortimentet. Garnet är fantastiskt mjukt och ger en så vackert lite skimrande yta. Fyller ut oväntat bra också, jag stickade på 3½:or trots att garnet är så tunt, och det blev både en tät och smidig stickning
Stickor: nr 3½ 
 
Mönster: Walnuss, av Ankestrikk. Jag har skrivit det förut och jag gör det igen, jag tycker verkligen att det här är ett fint mönster. Mängder av snygga och smarta detaljer, från sadelaxlarna och de små rynkorna där, till den fina knappkanten och de riktigt snygga avmaskningskanterna. Jag har lärt mig flera nya sätt att lägga upp och öka, nytt sätt att göra knappar och avmaska, och fått lite mer kunskap i mönsterkonstruktion. Det enbart har gjort mönstret värt att sticka för mig (och jag har ju fått göra det två gånger...), men så tycker jag också att resultatet är väldigt fint. Men det är ett meckigt mönster att följa, det händer ungefär tretton grejer samtidigt att hålla reda på, jag gjorde en egen varv-för-varvlista där jag markerade vilka varv det skulle ökas eller minskas på, göras rynkor på och knapphål på. Så det är ett tips om du själv vill sticka koftan.
 
 
 
Ändringar: Min stickfasthet var väldigt off, stickade efter en storlek M (med tanke att sticka åt mig själv först), men i slutändan blev det en kofta i runt XS, därav att den fick bli lillasysters. Jag har följt mönstret nära, kroppen och ärmarna är dock stickade lite längre och jag har fått placera om rynkningarna i sidorna. Jag hoppade över rynkningarna på ärmarna.
 
Det här är nog den mest ambitiösa julklapp jag stickat, men att få se att hon tyckte om den och veta att den blir till användning känns fantastiskt. Fina lillasyster.

2 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Vilken jättefin julklapp! Koftan är verkligen snygg. Jag håller med i att glädjen hos en familjemedlem gör arbetet så värt det. Min syster är den enda personen som jag gett en broderad dyna just för att jag vet att hon uppskattar den så mycket.

Torill Stranger sa...

Den ser veldig fin ut! Jeg har litt lyst på en, jeg også, og har noen nøster liggende av samme garnet som du har brukt. Lurer på: Hvor mange nøster gikk med til denne? Eller kanskje mer relevant, til koftan du strikker til deg selv, om den er litt større? Jeg holder forøvrig også på med en grønn Siri. Den har fått ligge på vent mens jeg har strikket en masse julegaver, skal ta fatt på ermene (også upprepning på gang …) på nyåret.

Godt nyttår til deg!