söndag, maj 24, 2015

till en skäggig person

Eftersom jag själv inte äger ett skägg har jag ingen erfarenhet av skäggvård, men har förstått att för den som är utrustad med ett präktigt (eller inte så präktigt) skägg är skäggolja the shit. Och allt blir ju lite finare när man gör det själv.

Poängen med skäggolja är såvitt jag kan förstå att göra skägget mjukt, blankt och lukta gott, och huden under glad och mjuk (och lukta gott). Inför tillverkningen läste jag på om en massa olika recept, tips och tänk kring olika oljeblandningar och fastnade för några som själva tillverkade och sålde skäggolja och resonerade om olika oljor och blandningar på ett bra sätt, och utifrån deras rekommendationer gjorde jag sedan min egen blandning.

Men det roligaste, och svåraste, var att välja dofterna, de eteriska/essentiella oljorna. Jag besökte en liten Stockholmspärla som var dittills okänd för mig: Stockholms Aether och Essencefabrik. Åh, så svag jag är för den typen av platser som från en annan tid; jätteplåtburkar med hela världens kryddor, stora gamla apotekarflaskor i glas fyllda med doft- och smakessenser. Fick dessutom väldigt fint smakråd (eller doftråd) när jag skulle välja och kombinera olika dofter. Så jag plockade på mig dofter, kompletterade med oljor och droppflaskor från Apoteket och Life (som också har mängder med dofter) och gjorde två olika skäggoljor.Into the Woods
5 ml mandelolja
30 ml hampfröolja
ca 5 droppar ädelgran
ca 5 droppar cederträ
ca 4 droppar bergamotte

Lavender hills
5 ml mandelolja
30 ml hampfröolja
ca 8 droppar lavendel
ca 4 droppar bergamotte

Jag började med att fylla 30 milliliters mörka glasflaskor (för att doftoljorna bevaras bäst i dem) med mandel- och hampaolja, därefter droppades doftoljorna i. På med kork med inbyggd pipett (för enkel dosering under användningen), skaka, testdofta, på med etikett. Låt stå någon dag. Klart! Efter några dagars användning får den hemgjorda oljan med beröm godkänt, enligt expertpanelen bättre än de testade köpta. Grymt!

4 kommentarer:

Liv sa...

Var har du köpt droppflaskorna?

maria carlander sa...

Life!

Ulrika sa...

Men så häftigt!! Sånt hantverk tycker jag verkligen om.
Vilken oerhört fin present till någon med skägg, tänker jag.

med nål och tråd sa...

Vilken mysig present, nästan så att jag önskar att jag själv hade skägg. Bergamott är jag oerhört förtjust i, har själv den doften i min kroppsolja.