onsdag, juli 02, 2014

mina manier

När jag blir ledig och inte har något inplanerat (= oändlig tid att lägga på vadsomhelst), som just nu, har jag en tendens att bli... lätt manisk.

Marias sommarmani #1
Orange is the new black

Efter långa nätters dans och bad i en isande älv i Ransäter i början av juni väntade långa dagars snorande och dygn under yllefilten i soffan. Ge mig tidsfördriv! skrek jag. Och tv-serien Orange is the new black kom till mig. Jag strecksåg två såsonger på... några dagar.

Se den! Se den! En serie med i princip enbart kvinnliga viktiga roller, realism och överdrivenhet, smart humor i dramaform. Livet kändes tomt när den var över. Behövde en ny mani.Marias sommarmani #2
Fjällvandring


Det här var förra och förrförra veckans mani. I sommar (snart!) ska jag gå en sommarkurs i fjällfloristik och tillbringa två veckor i Abisko. Abisko! Starten/slutet på Kungsleden, 25 mil norr om polcirkeln. Efter att jag köpt tågresan dit tänkte jag att jag skulle kolla på kartan mer exakt var Abisko ligger och satte i halsen -jädrar i min lilla låda -det är helt sjukt långt upp!

Efter att ha köpt fina vandrarkängor satte manin klorna i mig. Det googlades, lånades böcker om Kungsleden och andra fjällvandringar, tillbringades timmar och åter timmar på nätsidor som handlade om vandring och uteliv (rättfärdigat av dåligt juniväder ute) och jag började febrigt längta efter underställ, merinosockar och effektiva myggmedel.

Jag tror ju lite att jag åker upp till Abisko för att gå Kungsleden, inte för att gå på dagsturer i "botanisttempo". Men jag ser det hela som en rekningstur, nästa år ska det bli en riktig vandring! Och tills dess går jag på långturer i Uppsala i mina nya kängor (som nu är bra mycket skitigare än på bilden) och peppar för turer hemma i Höga kusten senare i sommar.Marias sommarmani #3
Lopapeysa

Sommarens första hantverksrelaterade mani. Ge mig ull! Kanske är det kylan och regnet, men jag vill begrava mig i en hög av lagom sticksig ull, sticka tjockt tjockt och varmt varmt. Efter att ha finkammat pinterest och ravelry, sneaky ritat av ett mönster och sedan förkastat det, önskat att jag fick resa till Island imorgon och drömt ihop sju tröjor jag vill sticka, har jag fallit helt för de isländska fina fina lopapeysa-tröjorna. Gah, de är så fina.

Efter att ha bestämt mig skickade jag en beställning på plötulopi (skönt namn), tänkte mer, ångrade och krånglade. Men nu har jag beställt 12 hekto plötulopi härifrån, till det facila priset av ca 35:- per hekto! Jag hoppas att jag tycker om garnet. Det ska bli en ljusgrå-svart-vit Hela, en superfin design som generöst finns som gratis mönster på isländska (jag tänker att siffror och charts går ju att läsa ändå) och en odefinierad mörkgrå-vit-roströd "fiskartröja" med inspiration från arrowströjan här nedanför och klassiska fiskartröjor. Får se hur den kan bli.

Btw, visste ni att populära Riddari har getts ut av Järbo garn också? Den finns att ladda ned gratis härifrån -men är förstås väl värd att betala för också! Den är jag också sugen på att sticka.

Bilden på Hela kommer från ravelry-användaren canoe och arrowströjan härifrån.Jag gillar mina manier.

11 kommentarer:

Veronica A. sa...

Kjempefint i Abisko, vært der mange ganger. Og det er ikke sykt langt nord ;) Gled deg til lyset, og til myggen!

Helga sa...

Jaa lopapeysa! Jag är också sugen på att ge mig på en sådan efter min islandsresa men har på nåt vänster lagt upp till en bomullströja istället :P

Magdalena sa...

Det är fint i Abisko och mkt att se i vandrings-perspektiv :)
Varit där i omgångar i mitt liv o minns första gången då det var sol-ljust klo 12 på natten, fick se midnattsolen och fick min första egna kamera (var väl kanske runt 10 år gammal eller yngre så det vart stort).

Hoppas du får tid att se runt lite, lapporten är en fin plats att vandra till oxå. (uppvuxen med vandringsälskande pappa).

Nästa steg är att åka dit med partner som inte varit så långt upp norr i varken Sverige eller Finland :)

mads sa...

Den där arrowtröjan var ju grymt snygg! Kanske borde jag ta tag i det roströda garnet som ligger längst in i garderoben (note to self: det är svårt att hitta på tröjans mönster under tiden man stickar den) och sticka nåt trevligt av det. Det här vädret gör en onekligen sugen på regn-och-rusk-stickning.

Futu sa...

Kan tipsa om Föllinges MD-mix. BÄSTA myggmedlet, finns i hälsokosten ;-)

Linnea sa...

Om du känner för att sticka mer lopi sen så tänkte jag sälja av en del av min stash billigt. :) Har både plötulopi, létt-lopi, álafoss-lopi och einband i div färger. Köpte in 35 kg (appropå manier!!) för några år sedan och mycket av det ligger i lådor och väntar på kärlek. Dessutom åker jag till Island igen i augusti så det vore bra att tömma ur lite innan dess. Hör av dig i så fall! E-post finns på hemsidan. :)

maria carlander sa...

Oh, kommentarer om både Abisko och lopi gör allt ännu peppigare :)!

Linnea: wow, 35 kilo (!), jag bockar och bugar för en annan maniker... Jag hör absolut av mig om jag fastnar för plötulopi! Ser fram emot att sticka i det och se hur det känns. Och får hindra mig själv från att direkt köpa mängder av dig redan innan jag vet...

Anonym sa...

Mani är ett sjukdomstillstånd som ödelägger liv och hälsa. Jag förstår att det inte är så du menar men för en som både hantverkar och har sjukliga manier så blir inlägg som detta bara en klump i magen.

maria carlander sa...

Hej Anonym!
Jag är ledsen för att mitt inlägg gav dig en klump i magen, det var -precis som du skrev -inte alls min mening.

Ord är svåra, det har jag erfarit många gånger, både när jag själv sårat utan att mena det, och när andra har sårat mig oavsiktligt. Alla missförstånd.

När jag skrev "mani" och talade om mina "manier" var det i ordets överförda betydelse (precis som du förstod), att vara starkt uppfylld av något. På samma sätt kan jag skriva eller prata om att vara "deppig" eller att något gör mig helt "deprimerad" och då inte mena den kliniska, nedbrytande sjukdomen depression, utan att jag är nedstämd etc.

Jag har människor i min närhet som lider både av depression och manier, jag vet hur tunga sjukdomarna kan vara. Men för mig ingår "mani", "deppig" etc som liknelser och uttryck i svenskan och kan användas för mer än sjukdomsbeskrivningar.

Men jag respekterar verkligen och förstår din reaktion. Tack för att du påminde mig om att allt kan kännas och tolkas på olika sätt, och att vi måste vara varliga med våra ord.

Jag önskar dig allt gott! Tack för att du berättar hur du känner.

Manduzana stickar sa...

Vilka fantastiska sommar-manier du har fått!

Guro sa...

Hei, Maria!
Den genseren med oransje kant var veldig fin! Jeg lurer på hvor vi kan få tak i oppskriften på denne.. Og tror du det går and å strikke den i léttlopi?

Mvh Grethe