lördag, maj 10, 2014

hjälp!

Finns det någon som har eller har haft en Husqvarna 2000 eller bara råkar vara haj på alla möjliga symaskiner? Jag skulle behöva lite symaskinssupport!

Jag köpte mitt underverk av stål och pålitlighet för kanske ett år sen, och den gick som en dröm. Så lånade jag ut den, och sen när jag nu långt senare tar fram den igen förstår jag inte vad som hänt. Jag kan tyvärr inte fråga den som lånade den, så jag håller tummarna för att någon som läser här kanske har förslag på vad jag kan göra!

Jag har hittat två problem:
1, Den syr löjliga små minministygn (vet inte om det syns på provlappen jag fotat). Jag tycker att jag snurrar på alla rattar, men det verkar inte bli någon skillnad.
2, De där små metallfötterna som ska dra fram tyget medans man syr når inte längre upp, utan sitter liksom nedfällda (wtf? Hur kan det bli så?), så man måste draaaaa fram tyget medans man syr. Inte praktiskt. Kanske är det det som ligger bakom miniministygnen också? 


Jag har försökt snurra runt alla rattar och testa olika inställningar på trådspänning och annat, men jag har ingen instruktionsbok till symaskinen och har varit rätt osystematisk i mina försök så ALLA ledtrådar och erfarenheter är verkligen en hjälp! Har någon knapp tryckts in eller ut, har jag alldeles fel stygnlängd kopplad till trådspänningen, vad kan vara fel?

På bilderna syns de inställningar som jag har just nu och som gav miniministygnen på provlappen. Supertack på förhand för eventuella tips och ledtrådar!

 

13 kommentarer:

Maria sa...

Hej jag kan inte just fin maskin, men när du skrev om taggarna dom pnire når upp toll tyget låter det dom om någon har fällt ner dem. Vi gör det när vi ska brodera på maskinerna. Då lan man själv styra hur stygnen ska se ut. Under eller på baksidan av den delen där spolen sitter (kommer inte på vad den kan heta) bör det finnas en knapp/spak försök hitta den så löser du problemet! Maria

Maria sa...

På friarmen skulle jag säga... 😉
Maria

Lilian Engstrand sa...

Hej!
Lyft/släpp ut den lillalilla vita knappen längst ner.
Då borde maskinen fungera igen.
Lycka till!

Memmel sa...

Gissar också på den lilla vita knappen under de stora reglagen. På min gröna husqvarna automatic styr den "tänderna".
Nästa grej att kolla är nog om plasthjulet som styr sömmen är helt. Finns innanför luckan på baksidan bakom trådhållarna.
Lycka till, gamla maskiner är bäst!

josefine sa...

Hej! jag har en likadan supermaskin. Knappen längst ner, under stygnbredden är problemet. Ändra den inställningen så kommer matartaggarna upp igen.Det borde lösa hela problemet!

/Josefine

Anonym sa...

Jag har en likadan! Bästa maskinen, köpt beg på avbet 75:-/mån i slutet av 70-talet. Har sytt massor men nu syr den bara baklänges... Det är den redan omtalade "plastgrejen" som är trasig... Inte mycket av plast men just d e n grejen :( Hoppas du snart kan sy igen! Pst, jag har instruktionsboken kvar.

sinneskatten sa...

Ser att du fått svaret redan, men det är en jättebra maskin, jag kan kolla om jag har min instruktionshäfte kvar isof kan du få den.
Carina

kråkspark sa...

Den lilla vita knappen längst ner är intryckt,( nedanför de två stora runda) Det är den som tar ner matartänderna och gör att maskinen inte går framåt. Den matar inte framåt helt enkelt!
Fast nu ser jag att du redan fått svar. Hoppas det funkar bättre nu!

Anonym sa...

Jeg hadde det samme problemet for noen år siden. Jeg leverte den inn til reperasjon, og da sa den fantastiske reperatøren: "Det er bare synålen som er slitt! Du må skifte nål!" Jeg gjorde det, og alt var i orden igjen. Skift synålen og se om det hjelper.
Signe

Otaliga projekt sa...

Jag kan inte hjälpa dig men var bara tvungen att skriva att: JAG ÄLSKAR BLOGGVÄRLDEN!!! Bloggvärldens underbara människor som sitter på så mycket kunskap och erfarenhet och som delar med sig av allt. Over and out!
Sarah.

Kerstin sa...

Har också haft en röd 2000, min dotter har den nu.
Jag lämnade in den innan hon övertog den och då var plasthjulet sönder, sen sa servicekillen att man skall vrida på rattarna för de vill gärna sätta sig om man inte använder den förjämnt.
Lycka till.

Isis sa...

what a nice looking machine :)

Britta sa...

Må jeg spørge om du har fundet ud af det? Jeg har arvet sådan en symaskine og har det samme problem.
Skøn blog du har .-)
Britta.