lördag, maj 31, 2014

fönsterliv

Jag älskar när fönstren ser ut så här, svämmar över av liv! Här trängs blommande pelargonskott av både min gamla chockcerisa pelargon och de nya fantastiskt vackra ljusrosa jag fick av en väns mamma. Ingen aning om sorter, jag bara tycker om dem i största allmänhet!

Mellan pelargonbladen syns kanske tomatplantor av olika sorter som snart ska ut i krukor och lådor, morötter som jag av nån outgrundlig anledning fick för mig att förså i min odlingsiver tidigare i vår (vem försår morötter? De kommer bli ett trassel att plantera ut) och så tre olika pumpasorter som ska ut på kolonilotten till veckan och bli sådär tokstora och ge en massa massa fina pumpor.


Och tittar man ännu närmare kan man se den ena av mina två favoritsticklingar, den andra syns ännu bättre här i köksfönstret. Elefantöra, eller Pilea Peperomioides, är en så himla charmig växt med sina klotrunda bladskivor som sitter som sköldar ut från bladstjälken. Det har snurrat runt en massa bilder på dem på Pinterest på slutet (trendiga små varelser) men de verkar nästan omöjliga att få tag på i blomsteraffärer -det finns till och med dyra små sticklingar att köpa på Tradera!

Jag fick mina häromveckan av en fin vän som hade en hel liten "barnkammare" av små sticklingar från plantan hon en gång stulit med sig som stickling från en folkhögskola. Fint, en vandringsväxt! När mina blir stora nog att ge sticklingar ska jag också ge vidare.



Elefantöronen sitter i min senaste keramik, enkla terrakottakrukor. Jag drejade upp krukorna under vårvintern när kroppen skrek efter sommar och odling, och blev himla förtjust i dem. De är i min stengods/lergodslera och bara bränd i första bränningen till ca 950 grader och är alltså lergods, ungefär samma temperatur som jag tror att man bränner vanliga terrakottakrukor i. De drar igenom vatten rätt bra, det har redan bildats kalkfläckar på sidorna och det ser ju lite hemtrevligt ut tycker jag. Och så passar de fint på de blåvita kaffefaten.

Kanske blir det gäng i olika storlekar till "keramikbutiken" framöver!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den ljusrosa pelargonian ser ut som en Mårbacka kan det vara det? Med vänlig hälsning. Kristina

Iréne JB sa...

Jag går alltid igång på keramikkrukor och älskar att ha olika varianter! Har både billiga och dyrare, standard och ickestandard. Och i de flesta bor det olika sorters pelargoner :)
Sedan kan jag inte säga att jag skulle köpa av dej, då jag kanske mest spontanhandlar krukor eller nödhandlar då jag behöver en.

Rumpetuss sa...

Härligt med fönsterliv! Gillar krukan, riktigt snygg!!!

Ulrika sa...

Jag gillar också fullproppade fönsterbrädor! Jag har skrivit om historien bakom Elefantöra på min blogg. Om du kollar under "Krukväxter" ligger berättelsen där. Samt ges förklaringen till varför de är så svåra att få tag i.

emma sa...

Härligt! :) ..och så fina krukor du gjort!
och elefantöra, en så himla fin liten blomma.
Här står det små krukor överallt..
Vi ska snart flytta till ett radhus med inglasat uterum (läs: växthus) som jag laddar inför.