söndag, april 27, 2014

typ min (i smyg)

En dag för ett par månader sen såg jag i ögonvrån hur något fladdrade förbi utanför fönstret och *DUNS* landade med en smäll på balkongen. I tron att en rovfågel kraschat tittade jag ut men fick istället se en väldigt förvånad katt titta tillbaka på mig. En gåva från ovan! 
 
Eller närmast från grannen som överraskat sa "Jag trodde hon var för tjock för att ta sig mellan balkongerna". Nu har han uppenbarligen aldrig sett "tjock katt", men det är en läskigt smal liten remsa hon lyckats ta sig mellan lägenheterna på, här på 2½e våningen.


Sen det där första besöket har det blivit många fler (och numera ljudlösa). Jag har inte riktigt vant mig vid att stå i köket och plötsligt känna en kind mot baksidan av mina ben, eller se en svans försvinna runt ett hörn. Jädrar vad tyst hon går. Men jag tycker att det är extremt mysigt att min lägenhet och balkong nu ingår i hennes revir. Det blir liksom som att ha katt, i smyg. Och jag börjar omvärdera detta med att orange-svarta katter är fula... Hon är ju ändå fin, "min" katt.

Visste du förresten att om en katt är trefärgad (orange+svart+vit) så är det alltid en hona? Det beror på att färgen vit respektive orange+svart bestäms av varsin X-kromosom, och beroende på vilken X-kromosom som är aktiv i varje cell, den andra kapslas in tidigt i fosterstadiet, blir vissa områden på katten vita, och vissa orange-svarta. Så tufft! Cellhändelser som man kan se med blotta ögat.


Grannen och jag har båda sagt att det är okej att hon är hos mig också, katten tycker att det är lite väl livat med bebis/småbarn hos grannen och jag tycker det är väldigt fint med någon som ibland tassar runt hos mig. Eller sover i solfläcken i fåtöljen.

Angående andra vilda saker, igår spatserade en fasan runt på innergården, gal ett par gånger och gick och kaxade sig mot en katt, och idag var samma (antar jag) fasan ute och gick en bit ifrån picknickande barnfamilj och gjorde mig rätt full i skratt... Ska inte vilda djur vara lite skyggare än så? Sjukt exotiska fåglar, fasaner, tycker jag. De ser helt galna ut.


8 kommentarer:

Futu sa...

Vilken fin kissekatt! :-)

Ulrika sa...

Superfin liten kisse! :-)

Manduzana stickar sa...

Vilken fin liten katt som hälsar på hos dig!

Anonym sa...

Åh va fint! Perfekt att hon har någonstans att ta vägen när det blir för mycket hemma. Hade inte heller haft något emot en lånekatt :) Men hur kommer hon upp igen?

emma sa...

Myyysigt, nu hoppas jag att nån av våra radhusgrannan kommer att ha en katt som kan komma dunsandes och smygandes :)

Rumpetuss sa...

Men vad mysigt med en "egen" katt!! En katt som valt just dig till kompis!! Häftigt med fasanen, det är inte ofta man ser dem - riktigt vackra!!!

Malin sa...

Åhhh så underbart. Vi har också en liten kattgranne som tror att hon bor här. Följer efter när vi går runt i trädgården och kastar sig framför fötterna för att få gos. Ja, vi ska skaffa egen snart. Det är ju så mysigt med katt!

Maria/Lilla07an sa...

Så härligt att bli "utvald" av en katt. Du får känna dig tacksam. Paddor är trevliga. Jag har haft ett antal i mitt liv. Fast ibland kan det födas en hane som är padda. Dem är dock sterila ;). Och en helröd hona är ovanligt, dem blir ju gärna paddor istället. Genetik är himla spännande. Tack för en fin blogg!