torsdag, oktober 24, 2013

finders keepers

Ibland är det himla fint att bo i ett studentområde där det är mycket in- och utflyttningar, ibland betyder det gratis möbler! Nu kanske man inte vill ha varenda tjock-tv och trasig garderob som folk hivar ut, men ibland kan man ha lite tur.

Mina gamla soprumsfynd, bestående av ett oanvänt staffli som jag gav till min konstnärigt sinnade kombo, ett nytt förkläde som blivit verkstads-förkläde och en grön fåtölj till vardagsrummet, fick nyligen sällskap av mitt bästa fynd hittills -en pinnstol! Alldeles röd och fin stod den och väntade på mig häromveckan när jag gick ut med soporna och snabbt adopterade jag den. Lite lim bara så blir den hur bra som helst.


Nu står stolen på mitt rum och väntar. Vi väntar båda två. På att jag alldeles snart ska flytta! Jag blir alldeles pirrig och ivrig och nervös och vemodig och en massa andra saker när jag tänker på det.

Jag har funderat ganska länge på att flytta, längtat efter ett eget bo, efter att få ha en plats som ingen kan slänga ut mig ifrån om jag inte råkar vara student ett tag, ett något som känns som en fast punkt. Och sen blev det väldigt plötsligt så. Lite bokstavligen från ena veckan till den andra. Och då får pirret sällskap av vemod också inför att lämna mitt kollektiv, och nervositet för att för första gången i mitt 28-åriga liv bo ensam. Lite som att flytta hemifrån första gången. Men jag tror att det kommer att bli bra.


Den första november får jag tillträde till min fina lilla sunklägenhet ifrån 60-talet, med matkällare till varje lägenhet, en sval ovanför kylskåpet, gamla köksluckor med kläm-beslag, parkett i rummet och en stor balkong ut mot skogen. Det var den som gjorde det. Skogen och balkongen. Jag hade flyttat in i tanken redan innan första budet var lagt (men hu för budgivning, det var bland det värsta jag gjort). Och snart får jag flytta in på riktigt också!

Tiden innan är också mysig, att drömma och planera och inspireras av allt fint man kan göra. Innan det är dags för inflytning ska lägenheten få lite kärlek och många liter målarfärg och golv ska läggas i köket. Så, en tid framöver blir det hej renoveringsblogg! Så fort jag får tillträde utlovas bilder på hela härligheten.

9 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Den känslan känner jag väl igen när jag flyttade till egen lägenhet för första gången för tre år sedan. Hoppas på många bilder från din sunk-fina lägenhet

Anonym sa...

Så roligt att planera och göra i ordning den första alldeles egna bostaden! Och med balkong och skogen utanför - det är bara att gratulera!

Anonym sa...

Mycket fin pinnstol och grattis till nya hemmet!

En liten fråga om fynd i studentkvarter: Är du inte rädd att få med lite vägglöss hem till dig med dom fynden?

Inte alls menat som kritik utan mest nyfiken om du har tips, jag älskar loppis o.dyl. men har liksom skrämts av den lavinartade ökningen av vägglöss :S

/J

maria carlander sa...

Nål och tråd och tyg och garn -tack! :)

J: Ingen fara, det är verkligen en relevant fråga! Känner folk som fått vägglöss genom att ta en säng från ett grovsoprum. När jag hittade fåtöljen för 4 år sen tänkte jag inte alls på vägglöss, hade ingen aning om att det började komma i Sverige -hade nog tänkt till angående att ta in en fåtölj nu.

I ärlighetens namn ska jag säga att jag inte reflekterade över vägglöss när jag hittade pinnstolen nu heller, den stod utomhus tillsammans med en TV som skänktes bort med en lapp där den stod att den fungerade, och en pinnstol har inte så många krypin för vägglöss hoppas jag? Jag håller tummarna i alla fall :)

Futu sa...

Ett tips är annars att låta möbeln stå ute i frysgrader nu på vintern, lämpligen på balkongen. så borde eventuella löss dö.
Själv brukar jag slänga in textilier och garn jag köper på second hand i frysen för att undvika skadedjur.

Kerstin sa...

Det låter som ett riktigt fynd. En lägenhet från 60-talet med ett orginalkök. Grattis!

Ulrika sa...

Grattis till nya lägenheten! Gud vad kul! Ser verkligen fram mot din lägenhetsrenovering på din blogg. Ligger lite närmare min verklighet än alla sinnliga husrenoveringar. Kul!

Anonym sa...

Hej Maria!

Det här är ett så otroligt lustigt sammanträffande så jag var bara tvungen att kommentera!

Jag och min sambo ska flytta till flogstalåghus (en 4:a) vid årsskiftet och jag sitter här ikväll och letar mig fördärvad efter bilder och planlösning (då ju inte studentstaden tillhandahåller någon information alls!).

Google slussade mig vidare till din blogg där jag efter några scroll ser detta inlägg och inser att du ska flytta till min nuvarande förening (jag bor på granitv. 22a). Du ska flytta från låghusen till granit och jag från granit till låghusen och i samma tidsspektrum med dessutom! hehe!

Du råkar inte ha lite info om lyorna (foton?) där borta som du skulle vilja dela med dig? skulle bli så tacksam

KRAM!

Malin (malinelisabeth_hellman@hotmail.com)

maria carlander sa...

Malin: men, vilket lustigt sammanträffande! Jag kontaktar dig via mejl :)