fredag, juni 14, 2013

vi gå över daggstänkta berg, fallera

Idag har jag gungat på ett gungfly (ingen metafor utan the real thing), lärt mig namnen på en massa lavar, mossor, starr och blommor och inte alls blivit lika blöt och kall som jag blev igår. Jag går kanske världens roligaste sommarkurs!

Min sommarkurs heter floristik och faunistik, och nu har jag först två veckor floristik med exkursioner varje dag och där vi ska lära oss ungefär 200 olika växter. Sen blir det djurdelen av kursen med två veckor för att lära sig ungefär lika många arter av insekter, grodor och andra djur. Det är så himla kul! Det har gått tre dagar och jag har lärt mig hur mycket som helst.


Det är tufft att se hur alla växter som tidigare bara funnits som en grön och färgglad massa börjar träda fram och bli till individer med namn, historia och egenskaper. Växter man kan äta, växter som använts till knasiga saker genom historien, det är det roligaste att lära sig. Som skelörten man använt för att "bota" skelögdhet på ett kanske inte så framgångsrikt sätt eftersom saften är giftig. Eller färglaven som ironiskt nog är grå men som man tydligen ska kunna få över 30 olika färger från! Det vore häftigt att prova.

Det här ovanför på bilden är min nya favoritbok, svensk flora, i den finns hur mycket som helst. Washitejp blev bra lappar för att hitta rätt mellan de olika växtfamiljerna som vi ska lära oss att känna igen. Den skira vita blomman är förresten en stormåra, hälsar en stolt student.

13 kommentarer:

Iréne JB sa...

Låter verkligen som världens roligaste sommarkurs!

Emmas dagar sa...

Färglavsfärgat garn är en av mina favoriter! Superenkelt att färga med också!

maria carlander sa...

Irene: ja! hur mys som helst :)
Emma: tufft, vet du hur man gör? Jag blir ju tokpepp att testa nu när jag kan känna igen den :)

Kerstin sa...

Men vad roligt det låter! När jag växtfärgade garn för många år sedan lärde man sig en hel del om växter. Nu när jag tänker på det tror jag faktiskt att jag ska ta upp det igen. Jag blev så inspirerad.

med nål och tråd sa...

Den kursen har flera av mina kompisar läst fast jag tror att de lästa flora en sommar och fauna nästa. Ojoj vad de höll på med fågelläten tills det sprutade ur öronen på dem.

Jag har också Svensk Flora hemma och lärde mig att nyckla för några somrar sen när jag läste Fjällfloristik via Umeå Universitet uppe i Abisko. Det var härligt det! Fantastiskt roligt, men usch så snabbt man glömmer tyvärr.

På Geocentrum läste jag Geovetenskap med inriktning mot Naturgeografi. En av mina lärare, och exjobbshandledare Jan B, flyttade till Kulturgeografen i sluttampen när jag pluggade. Jag har till och med undervisat lite på KG medan jag skrev mitt exjobb.

Emmas dagar sa...

Jag har mailat dig om växtfärgning!

Vår plats på jorden sa...

Spännande! Jag har också lärt mig om växter o trädgård de senaste åren och naturen fullkomligt öppnar upp sig när man vet vad det är man ser. Underbart! Lycka till med kursen!

/Emma

maria carlander sa...

Kerstin: Ja, gör det! Jag vill också växtfärga framöver, men för mig blir det första gången då :)

Med nålotråd: haha, ja, nästa kurshalva kommer jag också gå med vidöppna öron. Åh, jag har kikat på den där fjällfloristikkursen och skulle jättegärna gå den! Och det är över förväntan roligt att nyckla tycker jag. Men vad kul, då har jag knallat i dina marker nu under terminen som varit!

Emma: wow, du är fantastisk, tack för dit mejl, det är världens bästa beskrivning!

Emma2: Ja, eller hur!

Cecilia N sa...

Vilken tur att du har artat den. Jag trodde det var en vitmåra, vars rötter man kan färga garn med. Nåt rödaktigt har jag för mig.

Sån där gul lav som växer på aspar ger rosa ull ... som när den är blöt och utsätts för solljus permanent övergår till lila ...

Det finns massor att nörda ner sig med i det där gröna träsket ...
Heja heja!

Peter sa...

Schysst kurs. Nu känns storloka inte helt rätt kanske hellre stormåra. Fina är de i alla fall blommorna och din blogg väldigt trevlig. Tack för den.

maria carlander sa...

Peter: Du har helt rätt! Jag tänkte stormåra men satt och skrev om lokor, så lite genant fel att göra där... :)

Futu sa...

wow vilken kurs!

Paula sa...

Vilken kurs! Låter väldans kul!