lördag, juni 01, 2013

glasyrprover

Jag är förtjust i vitglaserad keramik, det är rent, avskalat, visar formen. Men sedan i höstas har jag längtat efter att hitta ett par färger, bara kanske två, som tillsammans med vitt, och den råa sotsvarta leran, kunde bli "mina" färger. Det skulle vara färger att inte lessna på, som passar bra ihop och som stämmer med den känsla jag vill ska finnas i keramiken. Och, såklart, färger som jag tycker om!

Det här med att blanda glasyr är en hel konst, recepten för att blada glasyrer från grunden innehåller alla möjliga mineraler och andra ämnen och jag skulle verkligen vilja lära mig mer! Allra helst skulle jag vilja gå en kurs i att göra glasyrer, det skulle vara så spännande att ta fram egna glasyrer.


Tills dess experimenterar jag med färgkroppar, färgpulver som man kan färga in en glasyr med. En del tycker att det är riktigt hemskt fuskigt, men jag tycker att det är en fantastisk möjlighet! Ungefär som att köpa färdigt garn istället för att spinna sitt eget. För några månader sen köpte jag blått och varmgult färgpulver, glasyrer att färga in och gjorde ett tjog små provskålar. För några veckor sedan färgade jag så in några olika glasyrer med olika procent av färgpulver i blått och gult, och nu kan jag äntligen få se resultaten!

Bäst resultat tyckte jag att jag fick från en vit, blank glasyr som jag tidigare inte använt i verkstan men som definitivt är en ny favorit! Glansen i glasyren tog fram små glimrande skiftningar i färgen och känns tjock och glasaktig. Allra bäst tycker jag om den ljusaste av infärgningarna, den ligger nära färgen på mina absoluta favoritskålar från kursen i somras, en sval ljusblå. De gula infärgningarna av andra glasyrer tyckte jag dock inte alls om. Jag ska testa att färga in den här glasyren med gult också, men jag är lite tveksam. Tror att gult kanske inte är en färg jag vill ha på min keramik.


Men jag är glad över att ha hittat en färg som känns som min! Ska testa att göra den lite svagare också och se vad som händer då. Och fundera vidare på vilken mer färg som skulle kunna bli min och passa ihop med den vita och ljusblå. Jag funderar på en varmt grå, eller grågrön eller kanske nåt helt annat? Vad tycker du om för färg på keramik?

9 kommentarer:

Cecilia sa...

Den blå var en härligt sval sommarblå, den passar också fint till vinterns snövita flingor men det ska vi inte tänka på nu ;)

En mustig grå skulle kunna vara ett fint komplement till den blå. En vit enkel, en ljus och fräsch och en lite murrigare för hösten och vinterns middagar.

Du gör väldigt fin keramik tycker jag!

Futu sa...

Ljustblått och vitt var en underbar kombination!
Ljuslila kanske vore nåt att testa?
Eller något åt matt mintgrön?

Kerstin sa...

Du kanske skulle gå på en glasyrkurs som min man håller, eller köpa hans bok. http://www.fredholm.nu/Glasyrbok.htm.

Anonym sa...

Grönt är alltid vackert! Anette i Årsta

Dödergök sa...

Du är helt fantastisk, jag hoppas att du vet det! Din keramik gör mig glad in i märgen.
En murrig lite grön grå skulle vara så du på något vis men en lite skitig rosa skulle också vara så vackert tillsammans med de två andra färgerna.

maria carlander sa...

Tack fina ni! Ni är bäst och gör mig, med dödergöks ord, glad in i märgen :)

Jättespännande att höra era färgförslag, jag tar dem definitivt med mig.

Kerstin: Jag skulle jättegärna gå en glasyrkurs för Anders, han är ju lite legend på området :). Jag håller ögonen öppna och hoppas att jag kommer gå en kurs framöver!

PetraO sa...

Maria - de små skålarna är något av det finaste jag sett och jag hoppas innerligt att jag någon gång får möjlighet att köpa av din keramik!
Om något med ljusblå glasyr är till salu så hojta till - I´m in love!

Anonym sa...

Jag kan bara sälla mig till kören av beundrande röster! Det ser verkligen fint ut. Speciellt formen på den glaserade och oglaserade fälten tilltalar mig.

//Karin

Karin Larsdotter sa...

Hur stolt är man inte över att känna en sån som du, Maria! Jag lägger min röst på grönt av något slag, daggkåpegrönt, olivgrönt, ljusgrönt eller nästan vad som helst. Då vore jag helt såld.