tisdag, maj 21, 2013

gammelrosa


Sist jag var på loppis här hemma var jag på jakt efter ett gammalt lakan eller något annat skräptyg att ha i verkstan när jag återvinner gammal torr lera. För att slippa slänga bort spånet efter att ha beskickat (svarvat av botten) och andra rester (typ prototyper) så kan man återvinna leran genom att låta den torka helt, hälla på vatten så att den löser upp sig och sörjar till sig och sen ösa upp den på gipsplatta så att den kan torka till sig tillräckligt för att knådas i form igen.

Det är en rätt långsam och, tycker jag, arbetsintensiv process men som jag ändå tycker om (i alla fall när det är klart och jag har fått 10 kilo ny lera per spånhink "gratis"). Det här med att kunna återanvända material och ta tillvara på allt är ju en skön grej. En bra sak i leråtervinningsprocessen är att ha gammalt tyg i botten av hinken så att man bara kan lyfta upp den vattentunga lersörjan på gipsplattan och inte behöver ösa ut och slabba runt mer än nödvändigt.

Inga lakan hittades på loppisbesöket, men däremot en duglig gardin. Och vid den nödvändiga kiken ned i garnavdelningen såg jag två små härvor gammelrosa tretrådigt ullgarn. Rosa är inte en färg jag har mycket av eller brukar fastna för, men de låg bredvid ett grått nystan och det var så himla fint ihop. Jag tänker att de skulle kunna få finnas i något sorts mönster tillsammans med grått, kanske i ett bar vantar eller en liten barntröja. Garnet ser växtfärgat ut tycker jag, är det nån som har nån aning om vad det kan vara färgat med? Det är lite mer rosa och mindre beige i verkligheten.


3 kommentarer:

disa sa...

Det kan vara svampfärgat på efterbad med Rödskivlig kanelspindling eller så kan det vara växtfärgat med ett svagt bad av krapprot eller cochenille. Men det finns många kombinationer och sätt att få rosa på, så det är svårt att säga exakt. =)

maria carlander sa...

Tufft vad roligt att veta! Tack för att du delar med dig :)

Anonym sa...

rötter av vitmåra ger också en sån där blekröd/rosaaktig färg.