tisdag, maj 14, 2013

från ny och trasig till gammal och fin


Förra veckan drog jag fram min symaskin för att impulssy sommarbyxor. Någonstans i bakhuvudet visste jag att den hade nåt fel på sig men jag tänkte lite optimistiskt att det kan jag laga! Det kunde jag inte. Projektet söka symaskinsreparatör inleddes. Jag ringde runt till stans alla symaskinsförsäljare och fick samma besked överallt -en felsökning, service och lagning kostar från 895:-. ÅTTAHUNDRANITTIOFEM KRONOR! För ett fel som jag visste precis vad det var. Huvva.

Men så fick jag kontakt med symaskinsreparatören Anders. Han sade det som jag visste var sanningen, att det helt enkelt inte lönade sig att reparera mitt moderna billiga plastvidunder eftersom det snart skulle gå sönder igen. Så undrade han försynt om jag kanske skulle vara intresserad av en bättre begagnad gammal bra maskin? Han hade nämligen en Husqvarna 2000 hemma hos sig som han servat upp och skulle kunna låta mig köpa om jag ville. Han ville egentligen inte skiljas från den men tyckte att det väl räckte att ha en symaskin redan...


Jag funderade, läste lite om den på nätet och förstod att allt reparatören sagt var sant, att det är en riktig kvalitetsmaskin och arbetshäst som håller för alltid (tillverkad på slutet av 1960-talet) och klarar det mesta, inklusive elastiska sömmar som jag tänkt skulle vara bra att ha. Så jag slog till och fick den till och med hemkörd till mig. Vilket jag sen förstod var ännu bättre än jag trott eftersom maskinen väger ett ton.

Men åh så fin den är. Den bor i sin egen väska och är så snygg så snygg. Äntligen äger jag något som är på riktigt. Jag har inte ens provsytt på den men jag tror att vi kommer bli jättebra vänner, Husqvarna 2000 och jag.

11 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Vilket kap! Mina sylärare när jag läste textil pratade sig varma om Husqvarna 2000, och om vi fick tag på en sådan så skulle vi kedja fast oss vid den, för det är en pärla som med motor och mekanik som heter duga. Vilken bra kille den där Anders!

Erica Bessant sa...

Hurra för gamla maskiner! De håller verkligen i vått och torrt =)

Emmas dagar sa...

En av de bästa!
Grattis!

olaug sa...

Jeg har akkurat samme, gamle maskin, har fått den av svigermor som kjøpte den i 1969 - og den er still going strong! Gratulerer med bra maskin :)

Eva sa...

När jag skulle föräras en symaskin någon gång i början på "20-åren" (lääääänge sedan) var mitt enda krav INTE EN NY!!!
Uppväxt med mammas Huskvarna som hon fick till studenten 1960 ville jag ha en liknande och inte en "plastig".
Här strax bredvid står en Huskvarna 2000:)
Fungerar jättebra! Och kostade mig c:a 500:- att få servad för några år sedan.
Ha så kul med nya bästisen!

ARGA STICKAREN sa...

Vi har också en Huskvarna 2000, den är fa-a-antastisk har under de 20 år som min sambo lämnats in på lagning en gång och det var för att den enda plastgrejen i hela maskinen gick sönder, men känns lite som att har den plastbiten hållit i 50 år är det värt att lägga 2000 kronor på den (vilket det kostade, både reparation och lite allmän service av maskinen) istället för att lägga 2000-3000 kronor på en ny maskin.

by Caloweena sa...

Både jag och min mamma har varsin Huskvarna 2000! Mammas ser precis ut som din med fin väska! Jag har en brun från 1976 med lite plastigare fodral, men den funkar finfint :)

Tuvilda sa...

Jag har sytt på en sån och den är bäst! Grattis! :)

Anonym sa...

När jag lämnade in min maskin (samma modell) på rengöring förvarnade servicestället om att just den där plastbiten kunde gå sönder vid just servic... Och vad hände? Den gick sönder... Shit! Älskar min maskin men den syr inte så vackert längre. Köpte den begagnad och den kostade mig 75:- i månaden på avbetalning under 1 år 1978. En riktig trotjänare!

Ulrika sa...

Wow! Vilket fynd! Den där modellen hade vi i syslöjden i mellanstadiet.

Anonym sa...

Den är jättebra har en likadan själv. Härligt med fynd! Min fyndades på blocket för 500 och blev gratis hemkörd 100 mil eftersom att ägaren hade långväga släktingar på besök precis.
Lycka till med sömnaden!!!