måndag, juli 16, 2012

veckorna


Ni trodde väl inte att det skulle räcka med ett inlägg om den här kursen och vad jag gjorde där? Ha! Verkligen inte.

Kursen var två veckor lång (med avbrott i mitten för mig pga världens vackraste bröllop -utom förhoppningsvis mitt eget en dag) och första veckan ägnades helt åt att dreja. Dreja dreja knåda knåda. Den träningsvärken i triceps var inte att leka med kan jag säga. Men uj vad det gick framåt. Att dreja tio timmar om dagen i 4-5 dagar ger resultat som ingen kvällskurs en gång i veckan kan komma i närheten av. Det är en sån otroligt häftig känsla när saker strömmar ned från huvudet i händerna och man plötsligt, som av sig själv, förstår hur man ska göra -och saker börjar hända.


Veckan var fylld av första gånger för mig. Första gången jag lyckades knåda leran på rätt sätt, första gången jag lyckades göra en helt rund botten, första gången jag gjorde ett lock, första gången jag tog in en form så att den fick "tak", första gången jag drejade på klös, första gången jag gjorde en tekanna (herrejösses så stolt jag är över den sen), första gången jag drejade "stort" (för mig -de här bilderna ovan), vilket givetvis inträffade efter deadlinen för att få med saker i bränningen, men det gjorde inte så mycket.

Andra veckan var lugnare. Tiden gick åt till att vänta på första bränningen för att kunna glasera, och vi fördrev tiden med att övningsdreja stort, göra små lergökar och bläddra i keramikböcker i solen. Och så brände vi en vedugn. Men den kvällen får ett helt eget inlägg. Och sen började det mest spännande (blandat med en hel del besvikelse också), att få öppna ugnarna och se det färdiga resultatet med glasyr och allt...


7 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

Förstår precis din känsla...helt underbart att behärska leran! Nu blir jag så inspirerad att åka till Capellagården någon gång i framtiden....antar att det får bli som glad pensionär eftersom jag är litet snål med mina semesterveckor då jag vill vara på min gård i Lappland. Där har jag byggt en vedeldad rakuugn för några år sedan. Det var en upplevelse att bränna själv så. Det blir en helt annan upplevelse än med gasol...

Jättefina saker du gjort! Lycka till med att hitta ateljéplats.

Jessica sa...

Alltså de där burkarna på översta bilden, så fantastiska! Och vad fint du beskriver processen, blir sugen på att börja dreja direkt!

nitsirk sa...

Villen härlig tid du har haft, kursveckorna verkar helt magiska.

med nål och tråd sa...

Hörrududu, vilken hejare till drejare du gått och blivit. Det låter som du haft ruskigt roligt också! Jag håller med Jessica, burkarna är ruskigt fina.

Clara sa...

Du gör verkligen så ofantligt fina grejer! Jag blir sugen på att gå en kurs direkt!

Ulrika sa...

Åh! Vad kul du verkar ha haft! Och visst är det så att man lär sig en massa när man sitter och nöter timme efter timme! Tycker absolut att du ska försöka hitta en verkstadsplats!

Linda sa...

Du ser ut att ha haft det underbart! Åh, vad roligt att få lära sig så mycket!!! Och det på ett så vackert ställe som Capellagården. Ibland längtar jag tillbaka till Öland, även om jag var mer än lovligt irriterad på mycket (som inte hade med den ljuvliga naturen att göra) med Öland när jag bodde där.