lördag, december 03, 2011

den vita keramiken

Under hösten har jag inte hunnit gå så mycket keramikkurser, det blev en kvällskurs med sju gånger och så en helgkurs. Men jag hann ändå dreja och kavla upp några kilo stengodslera. Det är märkligt och ganska häftigt att titta på mitt allra första helt clueless drejngsförsök (den låga lilla blå skålen som finns här) och sen känna skillnaden nu.

Jag skulle verkligen inte säga att jag är bra på att dreja, jag har inte bra kontroll och jag kan inte göra särskilt stora saker. Men det är ändå en annan värld som har öppnat sig under det här året på bara 3 kvällskurser och en helgkurs, knappt 80 timmars arbete, försök, misslyckanden och framgångar i drejning, kavling, beskickning och glasering. Så jag glöder av stolthet inombords när jag får visa upp mina trevande alster för vänner och bekanta (och er).

Vitt är vackert tycker jag, och mycket av det jag gör glaserar jag vitt.
Krukorna med den lilla volangkanten har inspirerats av FAB keramiks fina, och de blir så fina med hyacinter i, och den stora blir perfekt med pepparkakor i!

Kopparna är de första jag klarat att göra riktigt tunna och med skön form, även om de blev lite små som tekoppar. De och kannan är sedan målade i blått innan de brändes, jag har improviserat fram små kurbitsslingor längs sidorna på dem.

Av den sista leran jag hade kvar på kvällskursen kavlade jag två små skärbrädor som har fått spetsmönster och ska få tjänstgöra som ostbrickor. Och så en liten kanna till. Jag är svag för de små kannorna som jag har gjort flera av, särskilt i den där formen med bred bas och raka inåtlutande väggar. Kanske blir den en mjölkkanna, eller vas för blommor till våren.


Ljuslyktor formade som kronor, eller med tunna sköra skalväggar. Ljuskronor är min nya svaghet, jag som aldrig varit rosa eller gillat puttenuttiga saker tycker helt plötsligt att kronor och volanger är det finaste som finns -i alla fall när det gäller keramik.

Och så sist bland den vita keramiken ett kavlat fat med spetsmönster. Spetsmönstret syns inte så bra på bilden men blev riktigt riktigt vackert. Mjukt och böljande som får fatet att se ut att vara av blank sammet

17 kommentarer:

minastickor sa...

Vad mycket fint du har gjort, du har verkligen all anledning att vara stolt!

krakel sa...

Åh så mycket fint du gjort.

Ulrika sa...

Jag tror att du kan bli hur duktig som helst, både på att dreja och dekorera! Att du är så här bra bara efter några kvällskurser! Impad!

TokTova sa...

Vad duktig du är! Jag är så himla imponerad (och lite avundsjuk för mina egna drejningsförsök har ju tokmisslyckats).

Maria sa...

Du är ju fantastiskt duktig! Mest imponerad var jag över de fina kopparna!

ANNEPÅLANDET sa...

Utrolig vakkert! Du kunne begynne å selge dette!

Tinas Garn sa...

Så sagolikt vackra saker du har drejat! Vilken talang du har!

Saras pyssel sa...

Wow, så fint! Kopparna är jag riktigt, riktigt imponerad av!

Blenda sa...

Underbart, jag har gått i keramik ett par år och jag har inte ens kommit i närheten av att göra så fina grejer som du! Men jag gillar det ändå, det är härligt att hålla på med leran (i alla fall när den gör som man vill...) Ha det gott/Blenda

Ett nystan.. sa...

Makalöst fina saker. Gillar speciellt spetsmönstret och det vackra du målat på kopparna. Gud vad duktig du är!

Fjällvallmo sa...

Du gör så fantastiskt vackra saker. Vilken talang du har! Jag skulle också vilja prova på att dreja någon gång i mitt liv. Ha en underbar adventstid och en fantastiskt skön jul! Kram!

Tyg och otyg sa...

Du måste ju ändå ha en viss fallenhet för det där som har gått från total nybörjare till såpass avancerad på "bara" 80 timmar. Jättefina saker! Väldigt produktiv har du varit under hösten också.

Jessica sa...

Jag är mållös! Vilken produktion! Mina favoriter är de vita kopparna och kannan med kurbits. Sådana skulle jag gärna vilja ha!

Clara sa...

Din keramik är hur fin som helst! Du kommer bli min inspirationskälla när jag väl får tummen ur och anmäler mig till en kvällskurs.

Medea sa...

Wow, vilka vackra saker du gjort! Det vore ju fantastiskt att hitta en öppen verkstad och rätt som det är gör du kanske det.
Lycka till!

Evasleva sa...

WOw, vad fint! Speciellt de med blått mönster var otroligt vackra. Väldigt proffsiga.

Ina sa...

Men åh så fint!! Du ska verkligen vara stolt!