lördag, oktober 15, 2011

Ananda

I småhippa och bohemiska Kichijoji i Tokyo ligger ett litet ulligt paradis vid namn Ananda. När lillasyster och jag kliver in genom trädörren så överväldigas jag av panikblandad lyckokänsla, och vet att det här besöket kommer att ta tid.
Affären domineras av en hel vägg full av alla nyanser av natur och mjukhet. Lillasyster översätter allt jag pekar på och det är får, kamel, silke, merino, skotskt och spanskt och allt möjligt annat. På golven står enorma säckar av färgblandade kardflor stora som konferensbord, och handspunna härvor visar hur de kan se ut som garn.

I rummets mitt, omgärdat av ett par spinnrockar och mot bakgrund av en stor hylla färgad merino, står ett arbetsbord där två fina tanter tillsammans med en av affärens anställda håller på att tova vansinnigt fina tofflor i en dagsworkshop. Jag pratar och fotar genom syster-tolk och en av dem skrattar när hon ser min Nikonkamera och berättar att hon jobbat på Nikon, och själv är fotograf (det är hon som är så fin på den första bilden).
Jag går runt och känner och velar och försöker välja vad jag vill köpa och bestämmer mig för att köpa lite mer av lite färre sorter för att kunna göra större projekt av dem. Tillslut blir det 3 hekto vackert skimrande beige spansk merino i topsband (som kändes mer levande än vad merino brukar göra) som lillasyster tyckte att jag skulle välja, 2 hekto gul-orange solskensull i kardflor, och 3 hekto fårigt kardflor i olika grå-beiga nyanser som var så sjukt fint i deras visningshärva. När den trevliga tjejen/kvinnan som bott i australien och pratade grymt bra engelska vägde upp mina inköp så fnissade jag nästan åt vilken absurd mängd det ser ut att vara, särskilt kardfloren som är mer än en kvadratmeter stora styck... Fast de blir väldigt kompakta när de trycks ihop i en liten påse.

I deras bokhylla stod en bok om östergötlands ullspinneri och hon berättade att de ibland gör studiebesök till det och Sverige, och att mycket inspiration kommer därifrån. Så vi inspireras helt enkelt av varandra tänker jag, som gick genom dagarna i Tokyo och bara njöt av allt det snygga, smarta, designade, vackra.

Tvärs över gatan fortsatte affären, där med tyger och grovspunnet. Jag föll för silkesgarner som lyste som juveler i ett hörn. Jag har ingen aning om vad jag ska göra av dem, kanske bara använda en härva som den är runt halsen som en sjal eller halsband, de är verkligen som smycken.

5 kommentarer:

Dödergök sa...

Å Jisses vilken affär! Och så Japan på nåt sätt (iaf min bild av Japan). Du är ju värsta spinningsproffset nu ju!

Emmy sa...

Vilken affär! JAg förstår om du ville köpa alltihop. Det hade jag velat :)
Fina saker du fick med dig hem.

disa sa...

Vilken härlig butik!! Och underbar ull. Jätte roligt att få se alla dina bilder från resan och läsa om den med. =)

TokTova sa...

Oj oj oj. Vilket ställe...

med nål och tråd sa...

Vilken grej bara att ha varit inne i en sådan butik med sådant enormt utbud. Och att du lyckades tänka klokt i att välja mer av några få sort och inte lite av varje.