måndag, mars 29, 2010

krokat


På syfestivalen köpte jag en rundkrokningsnål. Den ser helt enkelt ut som en lång virknål med virknål "i båda ändarna", och tekniken är enkel. Man lägger upp luftmaskor och fogar samman dem till en ring, och sedan tar man upp öglor ur den, som får ligga kvar på kroknålen. Skillnaden mot vanlig platt krokning blir att man efter lagomt antal öglor skjuter igenom kroknålen och vänder arbetet, och sedan drar man med den andra änden igenom tråd nummer två. Sedan vänder man tillbaka och fortsätter med nya öglor, unt so wajter. Det enda kluriga är att dra tråd nummer två lika hårt varje gång, det är med den man reglerar maskornas storlek.


Efter lite improviserande blev det ett par vantar.
Garn: Två olika färger Tuna från Brogs vävgarner.
Kroknål: 4
Mönster: Helt egenimproviserat. Tumkil och påhittade minskningar och ökningar.


Jag tycker väldigt mycket om strukturen som blir i krokning. Det överliggande gallret som bildar ränder över det andra garnet. Vantarna blir mycket täta och nästan lite stela, men jag hoppas att de mjukar upp sig efter lite användning. De blev lite stora, så man kan ha ett annat par tunna vantar under vid riktiga midvinterdagar.

12 kommentarer:

silveropulver sa...

Ah, så tjusigt! Och vilken lustig teknik. Det blev superfint det där.

Fjällsnipan Sofia sa...

Men ursnygga vantar.. verkligen!

Glad påsk!
/Sofia

Dödergök sa...

Men jisses! Du är ju bara så bäst.
Jag som tycker att rundkrokning låter hur svårt som helst och du svänger ihop de finaste vantarna bara så där. Jättesnyggt!

Sillen stickar sa...

Det blev toppenfina:)))

slingerbult sa...

ågu vafina!! Nu måste jag verkligen komma till skott och köpa en rundkrokningsnål. Det blir ganska tjockt och mysigt va?

bara Lova sa...

Jag tycker också att krokade grejer är jättefina men jag har aldrig fattat hur man gör riktigt.

Maskan sa...

Fantastiskt fina! Vilka färger, hur våriga som helst.

Annepålandet sa...

Så fine! Jeg liker også krokning, men har aldri laget votter før. Luer og halser er også fint å kroke - de holder fasongen veldig bra. God påske fra Norge!

VirkStina sa...

så himla snygga!Duktiga du!

Tyg och otyg sa...

Jag som är nybörjarkrokare fattar inget av din beskrivning, men snygga var dom onekligen! Går det att filta ihop dem lite kanske, eller då kanske ränderna mattas?

elenor sa...

pritti! fattar dock inte så mycket av själva krokningsgrejen, du får visa mig nån gång!

h/saltaste bönan sa...

Oj, vad snygga! Jag har en vanlig kroknål, men får nog införskaffa en rundkrok om resultatet blir sådär snyggt. Årets (eller ska jag säga fjolårets) snyggaste vante (och jag har sett många).