tisdag, augusti 25, 2009

det var en gång en idé

.. som liksom aldrig blev nåt av. Jag började och jag kämpade och jag slet för att repa upp (virkning i alpacka är döden att försöka repa upp), det hamnade i korgen för att skämmas och tillslut i frustration blandad med rensningsiver -så slängde jag det sorgliga projektet. Skam den som ger sig, men jag gav upp. Fast det gjorde inte min hjärna som fick mig att ett halvår senare ta upp samma garn, en tjockare virknål, och ge sig på samma sak igen. Och den här gången, ja, då gick det alldeles utmärkt.

Garn: Drops Alpacka, ungefär ett nystan
Virknål: Amerikansk 0:a, det har jag ingen aning om vad det blir i svenska storlekar
Mönster: en vag idé om smygmaskvirkade halvvantar med knappar på
Beskrivning: Jag lade upp 50 luftmaskor, virkade 22 varv. Började därefter göra nån sorts tumkil genom att varje varv öka 2 m på samma ställe; virka två sm i samma hål, sedan två vanliga sm och sedan öka igen. Det ser rätt skumt ut under själva processen, men blev rätt bra tillslut. När jag gjort så 12 varv kom 8 vanliga varv utan ökningar, sedan skiljde jag av tumkilen genom en "brygga" av två luftmaskor förbi 16m. Jag fortsatte på handdelen i 12 varv till innan jag var nöjd och gick tillbaka och gjorde 6 varv på tummen och avslutade med ett varv längst ned på vanten för att dölja den fula kanten som blivit där. Och sist -mais oui! två knappar per vante också! Jag trodde från projektets allra första början en gång för länge sedan att det såklart skulle vara röda knappar till dessa. Men jag hade visst fel, för det blev gräddvita istället.Utlåtande: Jag är så himla svag för smygmaskvirkning, det är bara så fiiiint! Kan möjligtvis höra ihop med att jag generellt gillar randigt... Men det är så bra med denna sortens virkning, förutom schysst struktur så blir det väldigt tätt och varmt också. Och garnet är helt ljufligt mjukt. Overall så gillar jag dem mycket, och de kommer få följa med på allt under hösten, särskilt som jag egentligen tycker att halvvantar är de ultimata vantarna så länge vädret tillåter. Tally-ho, full pott!

10 kommentarer:

Dödergök sa...

Jag håller med dig, smygmaskvirkning är både roligt och så vackert.

Superfina halvvantar, mycket hög mysfaktor.

Annepålandet sa...

De var fine! Jeg har også smygmaskvirket halvvanter - bruker dem masse, og det beste er at du ikke behøver å ta dem av når du skal ta telefonen, handle, gå i bankomaten etc. Morsomt med knapper på!

Annas Alster sa...

Helt i min smak! tror jag kommer ihåg hur du la ett grått nystan och röda knappar bredvid varandra. Eller är de grå, eller grå-blå? lite svårt att se. Fina och mysiga iallafall. Blir själv väldigt sugen på att göra något i alpacka....

Ilsefin sa...

Jättefina halvantar!

När jag läste ditt inlägg blev jag riktigt sugen på att göra ett par muddar i ett senapsgult angoragarn jag har liggande. Men jag funderar lite på redskapen. Jag testade smygmaskvirkning för nåra år sedan, men sedan jag lämnade tillbaka smygmasknålen till dess ägare så har det inte blivit något mer. Jag har tänkt testa med vanlig virknål, men aldrig kommit mig för. Hur gör du, använder du vanlig virknål eller kör du med en särskild smygmask-krok?

slingerbult sa...

Vad bra att du gjorde nytt, för det blev jättefint! Smygmaskvirkning is the shit!..
men jag håller verkligen med om att repa upp i alpacka, usch, det är verkligen inget att skämmas över! Har många liknande alster som slutat som halvt misslyckade "armband" och deformerade korvar när alpackan strävat emot..

fröken c sa...

Dödergök: myyyys!

anne: jag håller med, de är helt klart praktiska också!

anna: vilket minne! jovisst, det är precis det nystanet (som är väldigt vanligt mellangrått) och de knappar jag från början tänkt mig..

Ilsefin: oj, nu blir jag osäker på om jag kört med falsk marknadsföring helt plötsligt! :) jag visste inte om att det fanns nåt så avancerat som en egen virknål för smygmaskvirkning, utan jag kör med en helt vanlig virknål. Och det jag kallar smygmaskvirkning (jag kanske fel om det?) är nåt så simpelt som att bara virka genom den bakre maskbågen varje varv.

Upplys mig gärna någon, om det jag gör heter nåt annat! men vad det än heter är det en najs teknik! :P

fröken c sa...

slingerbult: haha! preciiis, jag har ett par "armband" också efter mina första försök...

Annas Alster sa...

Hej igen!

Smygmaskvirkning är helt enkelt virkning med endast smygmaskor. Det kan utföras med vanlig virknål men det är lätt att man drar åt för hårt. Med en smygmaskvirknål kan man få rätt snits och kasta över garnet med höger hand (istället för att låta det löpa över vänster pekfinger som vanligt). Har skrivit lite mer på min blogg...

Att bara virka vanligt (fasta maskor antar jag) i bakre maskbågen som du har gjort är en av mina favoriter. Alltid så snyggt. Maria Gullberg kallar det potatvirkning om jag inte minns fel...

Anonym sa...

De blev jättefina! Men jag förstår dig med det där att repa upp alpaca, det är verkligen tråkigt.

Ilsefin sa...

Oj, jag har inte hunnit svara, men ser att Anna gett en bra beskrivning på smygmaskvirkning.

Jag trodde att det var smygmaskor i bakre maskbågen som du gjorde, fast fick ändå för mig att du använde vanlig virknål. Skönt att vi redde ut begreppen :)

Halvvantarna är i alla fall jättefina oavsett vad man kallar tekniken! :)