onsdag, januari 28, 2009

En tisdag mot vapen

Bild från VF, med en artikel om oss.
Och SVT Västerbotten var där och både filmade och skrev om oss. Kolla gärna på det fina inslaget, där finns också ett fantastiskt genomtänkt svar från den mäss-ansvarige. Spola framåt i nyhetssändningen, våra 96 sekunder ligger mellan 7:54 och 9:30.

Tänk att det är så lätt att vara provocerande. Att uppröra. Upplevas hotfull. När allt vi gjorde var att med leenden dela ut flygblad inne på en företagsmässa. En företagsmässa där vapenföretaget BAE/Hägglunds hade en monter. Och eftersom de var där, var vi där. För att få våra medstudenter att fundera över om en framtid inom vapenindustrin är så lysande.
Men, liksom tidigare år uppskattades vår närvaro inte av mäss-ledningen och vi eskorterades en efter en ut från mässområdet. För att vi delade ut små lappar med fakta över hur det ser ut med vapen och krig i världen.
Jag antar att få saker är så provocerande som fakta.
Läs själv vad som stod på våra flygblad:

Sverige är världens 8e största vapenexportör och exporterar årligen vapen för över 9 miljarder kronor. Bland de länder som köper svenskt krigsmaterial återfinns USA, Pakistan, Brasilien, Thailand, Mexiko, Saudiarabien och andra krigförande länder och länder som kränker mänskliga rättigheter. Detta strider mot riksdagens riktlinjer som säger att vapenexport inte får ske till stater i väpnade konflikter eller stater där det förekommer omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter.

Världen spenderar 8 000 miljarder kronor på militär rustning varje år. Det motsvarar mer än 1 200 kronor per person i världen. Samtidigt dör 30 000 barn varje dag av brist på mat, vatten och hälsovård. Det spenderas bara en bråkdel så mycket på internationellt bistånd som det gör på militära kostnader.

Svensk vapenexport bidrar till att göda krig och konflikter, till brott mot mänskliga verkligheter, till fattigdom och underutveckling och till att stärka diktaturer. Nedrustning är en viktig del i de processer som leder till stabil fred.

Saab, Hägglunds/BAEsystems och Ericssons är de tre största svenska vapenproducenterna. Hägglunds finns här på Uniaden idag. De är världsledande tillverkare av avancerade stridsfordon och bepansrade stridsvagnar. BAEsystems har inte sin bas i Sverige och omfattas inte av svenska exportrestriktioner. Hägglunds stridsfordon kan därmed exporteras till krigförande stater. BAEsystems exporterar bland annat till Israel och USA.
Vill du ha en framtid inom vapenindustrin..?
www.speak.nu speakumea@gmail.com
All fakta kommer från Unicef och Svenska freds

7 kommentarer:

Emma sa...

Tack för att ni var där! Ni är grymma.

slingerbult sa...

Skitbra initiativ!

Storasyster sa...

Har tänkt på er! Tur att ni finns!

heidi sa...

Visst är det intressant att en bransch som står för krig inte vill synas - jag menar i dessa tider där det betyder allt att ha ett varumärke, då blir det ju lite konstigt när dessa företag inte vill stå offentlig för det dom gör.

en annan intressant sak är att krigsindustrin inte vill uppmärksammas - och då kan ju jag tycka att det är väl bättre att uppmärksamma det innan det blir krig - fast det är klart - är det krig så hinner man nog inte protestera mot krigsindustrin eftersom man antagligen är upptagen med försöka överleva...

heja dig och dina kompisar!!! jag tycker ni gör ett fantastiskt bra arbete som försöker få allmänheten att inse hur stor vapenindutstrin är - och att vapnen tillverkas här - i vårt fredliga land, för att sedan gå på export till länder där det är krig - så att "vi" kan tjäna pengar. Det är blodspengar!

Cecilia N sa...

Bra!

Var uppe onsdag-torsdag och jag saknar dig!

Samma dagar nästa vecka ...

Anonym sa...

Ni överskattar nog er banala och egoinfluerade aktion. Varför inte jobba för fred och mot vapen på ett verkningsfullt sätt, istället för att fjanta omkring på ett sätt som bara omges av ett löjets skimmer?

Alvin Stoltz

fröken c sa...

Hej Alvin Stoltz!
Att dela ut lappar med fakta, att tända ljus och manifestera -det kan tyckas vara banalt, och du har all rätt i världen till din åsikt. Vi ställde oss inte ivägen för stridsvagnar på väg till krig, vi hamrade inte sönder stridsspetsar (i alla fall inte fysiskt).

Men vi bidrog till att faktumet att svenska vapen används i krig runtom i världen, och hur sveriges vapenexport till krigförande länder bryter mot svensk lag, spreds ut både till studenter på universitet, och -tack vare intresserade journalister- till lokalnyheter.

Det tycker jag varken är banalt, löjligt eller verkningslöst. Vi vet att det lilla vi gjorde verkligen var litet, men det var mer än inget och det var vi glada och stolta över. Du får kalla det ego-influerat och löjligt om du vill.

Jag tror att många olika metoder och aktioner behövs för att jobba för fred och mot vapen, och att det bästa vi kan göra, vi som vill se en förändring, är att jobba tillsammans, uppmuntra varandra i allt som bidrar, även om vi kan ha olika idéer om vad som är mest verkningsfullt.

mvh fröken c