torsdag, januari 08, 2009

den toffliga sanningen

Jo. Jag har fått lite fundersamma inlägg från folk som inte fått de tovade tofflorna att alls tova sig lika bra som mina verkar ha gjort. Hujedamig, tänkte jag. Ungefär. Och stickade mig ett par till för att kolla.

Innan tovning.


Efter tovning.


Och ja, om sanningen, och hela sanningen, ska fram, så håller jag med. De här tovade sig inte alls lika bra som mina allra första tovade tofflor, de grå som syns längst ned i
mönstret. Och det var egentligen ingen överraskning, för dessa nya är det tredje paret jag gjort som tovat sig okej, men inte så mycket som jag skulle önskat. Kanske har det bara inte synts så bra i inläggen jag gjort om dessa senare par.
Jag tror att förklaringen ligger i vilka tvättmaskiner jag tovat de olika paren i. De tre senaste är tovade på 60 grader hemma i umeå och övik i modern maskin. De allra första som jag älskat hål på för länge sen tovades i den orangea maskinen från sovjettiden. Den var svår att gissa vilken temperatur en egentligen ställt in, kanske blev det egentligen mycket varmare än 60, och kanske var den maskinen också våldsammare mot garnet och därför tovade ihop det mer. Jag ska göra ett till par framöver och testa att tova det på 90 grader istället, återkommer med resultat!


Men framtills dess ska jag ta på mig mina nya fina och varma tofflor. För även om jag kan se maskorna tycker jag så mycket om det här mönstret och hur de blir tjocka och varma och mjuka och kramar mina fötter! Och när maskorna syns så går det så fint att brodera korsstygn på dem, den galet dansande gumman har jag hittat i boken selbuvotter.
Tova loss där ute i vintern!

9 kommentarer:

Clara sa...

Jag stickade ett par sådana här tofflor igår faktiskt, så det var ett passande inlägg för mig. Jag tror dock att jag gör ett försök och tova dom innan du tovat dom i 90grader, det ser ju ut som att de blev tillräckligt små iaf!

Dödergök sa...

Vad bra att du skrv det här inlägget, för nu kom jag på igen att jag verkligen vill göra ett par såna där tofflor för de är ju så mysiga.

Anonym sa...

Hmm, jag ska alltså ta den äldsta och mest våldsamma maskinen för att det ska bli bra. Ska undersöka maskinerna i min tvättstuga. Blev riktigt sugen på att tova mina tofflor (och annat som inte blivit tovat)nu.

emma sa...

super-duper!!

Anonym sa...

Så himla fina och vilken gullig figur på!

Anonym sa...

men man kan väl alltid tvätta dom ett varv till om de inte blir så små som man önskar?

Anonym sa...

får väl skylla mig själv när jag skrev det som en fråga :) jag har iaf tovat en väska jag stickade i omgångar för att minska storleken. tror till och med att det stod i det stickmönstret som jag använde mig av att man kunde göra så, så det borde nog funka med alla garn som är tovningsbara från början!

Tvärslå sa...

Jag har gjort 2 par och även om de inte tovas samman sådär mycket så är de underbara ändå :)

Chatora sa...

Jo jag håller med! Var tvungen att köra dem i maskinen en gång till på varmare grader men då blev de helt ok! Tackar för ett bra mönster!!