lördag, november 22, 2008

syjunta i centrala Brasilien

Aguas Lindas, 'vackra vatten', är en av huvudstadens många förstäder. En sovstad, inte till för att leva i, växa upp i. De tvåhundratusen som bor här bor i den stad som under ett par år växte mest i hela latinamerika. På tolv år har man gått från noll invånare till snart en kvarts miljon. Inget har hunit med, varken vägar, sjukhus eller skola. Det man däremot har i överflöd är våld och brott. Den tidigare prefekten i staden passade in väl i denna livsstil och hade för vana att ta ihjäl dem som kritiserade honom. Fransiskanermunken, som i förra inlägget berättade om poliserna i Aguas Lindas, fick en varning för att i en predikan ha talat om problemen i staden, och om prefekten. Han kallades in till denna och fick veta att detta minsann inte var acceptabelt. Efter det slutade han tala offentligt om prefekten och förklarar varför '-jag vill inte bli martyr. Jag vill fortsätta kämpa.'


På torsdagarna samlas det i ett av församlingens hus en syjunta. Mellan plåttak, playwoodväggar och rött jordgolv ställs det ut stolar av alla stilar, plastpåsar med broderier på pistaschgrön väv plockas fram, vi dricker sött kaffe ur fingerborgsstora engångsmuggar, stolarna fylls av kvinnor mellan 15 och 70 år. Det broderas julgranar och kyrkor i korsstygn på remsor som sedan ska sys fast på dukar och säljas på marknader. Det diskuteras livligt vilka andra hantverk man skulle kunna börja med, vad som säljer, vad som har billigt material och är enkelt att göra, vem som kan lära ut vad. Skratt, hjälp, diskussioner, koncentrerad tystnad.


Jag frågar vad den här gruppen är och betyder och Silvia i lysande blått virkat linne svarar engagerat att det här inte bara är en grupp för hantverk, utan det är en grupp för kvinnor att mötas och diskutera problem, livet, bilda nätverk. Nätverk på portugisiska är samma ord som för hängmatta. En plats att vila i, mötas i, hänga i.. Det här, säger Silvia, är en grupp för att jobba för en bättre verklighet i Aguas Lindas.
En syjunta för att förändra.

2 kommentarer:

Mya sa...

Oj, vilken syjunta! Något att bli inspirerad av. Kramar på dig!
(BTW: "VI dricker söt kaffe". Du? Kaffe?)

slingerbult sa...

Fan vad fint!
(ursäkta svärdomen, men det behövdes eftertryck).