torsdag, mars 06, 2008

sockar till fler än människor

Först ännu en liten mobilsocka, denna gång till mor. Hon önskade sig en turkos eller en röd. Jag hade inget turkost garn (trots att det är en fantastisk färg! Som vi konstaterade i somras -turkost är det nya svart) så det blev en röd i helakryl -rester från Stalin. Men den blev farligt mjuk och mysig. Och farligt lik en, ja, vad ska man säga, stickad, hmm... kondom. Så om du vet någon som brukar frysa någonstans där solen aldrig skiner så finns mönstret på Drops. Eller om du helt enkelt vill ha en till mobilen. Ibland är en mobil bara en mobil.

Och så har flätsockarna i raggegarn blivit klara! Jag gillar det här mönstret grymt mycket. Jag är inte så mycket för att sticka sockar i tunn och spetsmönstrad modell (så mycket jobb för att sedan nöta ut dem på en gång -hur gör ni alla sockfantaster för att inte nöta ut dem på en gång?), utan gillar dem som tjocksockar. Men vanliga slätstickade blir ju ganska oinspirerat efter ungefär ett par, så, voilá -flätraggsockan! Mönstret tror jag är från boken "one skein" och de är stickade på stickor nr 5 med raggsocksgarn från yll och tyll-rea. 80% ull och 20% annat -och ibland skymtar det lite lustigt fram en nästan guldig glansig tråd i den grå ullen... Denna gång ändrade jag mönstret lite och valde att sticka flätorna ända fram till tån istället för att ha en slätstickad tå (risken är ju att flätorna då försvinner under byxkanten), och så lade jag till en avig maska före och efter flätmönstret på fotens ovansida, så att inte den yttersta flätan ska "försvinna in" i det rätstickade i sidan. De små ändringarna blev bra, jag är nöjd!
Det blev ungefär 2/3 nystan över av sockgarnet och jag kom fram till att försöka göra av med det så snabbt som möjligt. Men vad gör man med mindre en ett nystan grått raggsocksgarn? Sockar, sockar, socka... en socka till cykelsadeln! Jag har lyckats nöta hål på yttersta lagret på sadeln och det är rätt osnyggt. Så jag smög ut i snön och in i cykelförrådet med papper och penna och kalkerade av min sadel. Och sen in och improvisera. Flätsockarna har en så bra förstärkt häl som ger en väldigt tät och stark stickning, så jag valde att sticka sadelfodralet i det också. Nästan hela ovandelen är klar -och sen tänkte jag ta upp maskor längs hela och sticka resår. He bli bra.

9 kommentarer:

Dödergök sa...

Hej!
Jag hör ju till dem som stickar massor med strumpor i tunnt strumpgarn gärna med spetsmönster och krussiduller och till min stora förvåning så nöter jag inte ut dem. Och jag använder stickade strumpor istället för vanliga för det är så kallt på våra golv. Dessutom har jag dem i kängorna när jag är ute på långpromenader.
Jag tror att garnet är det viktiga,, och att man har flera par så att man inte bara nöter på samma. Garnet måste ha någonting mer än ull i sig och detta något måste vara något slitstarkt typ nylon och inte akryl.

Jag gillar idén med stickad strumpa till cykelsadeln! Superkul ju.
Dina flätsockor är också jättefina.

Anonym sa...

Snacka om att det här inlägget passar jättebra med ditt nästa hemlispaket. Mer än så säger jag inte ;-)
Dina flätsockor var urläckra. Jag som absolut aldrig har tänkt sticka tråkiga raggsockor får nu ta mig en ny funderare på det bslutet.
Hemlisen i en stad där solen skiner

Strumpstickan sa...

Häftigt i rött!

Anonym sa...

Neeeeeeeeeeeejjjj!!!
Eller vilken tur ... Jag tänkte att det vore ju bra om jag kolla igenom dina hemlissvar en gång till, bara för att påminna mig - och du gillar ju inte alls det garn jag har tänkt skicka. Och det som var så roligt ...
Kan du tänka dig lite bling, för min skull?
Hemlisvännen

fröken c sa...

Oj, hmm. Jag är verkligen verkligen inte alls bling. Gillar solida (inte melerade, glittrande och självrandande) , höstiga och jordiga färger på ullen...
Jag vill säga ja för din skull! Men om garnet är bling:it och liknar effektgarn kommer jag antagligen aldrig använda det -och det känns ju inte så kul för nån.

Sorry..? :~\

Anonym sa...

Helt ok, fröken C.
Jag har tänkt om när det gäller nästa paketet och väntar med det tills min hemliga kompis är blingig av sig. För svaret är ja till både jättebling och effektgarn ;-)

Anonym sa...

Hej!
När man gör förstärkt häl, HUR gör man? Jag har aldrig gjort det - kan man helt enkelt bara ta och sticka med två trådar istället för en?
Tacksam för svar.

maljo817@student.liu.se

Anonym sa...

Hej!
När man gör förstärkt häl, HUR gör man? Jag har aldrig gjort det - kan man helt enkelt bara ta och sticka med två trådar istället för en?
Tacksam för svar.

maljo817@student.liu.se

fröken c sa...

hej!
jag svarar både här och till din mejl :)

Jo, du gör så här:

På rätsidan så stickar du först en rät maska, och sedan lyfter du bara över nästa maska utan att sticka den. Förtsätt så hela varvet så att du stickar varannan maska och lyfter varannan.

På nästa varv, det aviga, så stickar du på samma sätt varannan maska. Varannan maska stickas avigt, och varannan bara lyfts över till nästa sticka utan att stickas. Men, och det är det fina, på det aviga varvet får du så se till så att de maskor du stickar blir de som du hoppade över (bara lyfte över) på det räta varvet. På så sätt stickas varje maska bara en gång vartannat varv, och stickningen blir väldigt komprimerad och kompakt.
Förstår du? Annars, hör av dig igen.

Lycka till!