söndag, december 02, 2007

våfflor

Vägen är breddad, bergen sjunkna och åsnorna inridna -det är advent!
Och ungefär tusen ton blötsnö kom inatt och gör det till en ren adrenalinkick att köra bil.
När katterna snoosar inne men man själv måste ge sig ut i allt det vita och kalla utanför är det bra med riktigt mjuka fina mysiga fantastiska vantar. Har du fantastiska vantar? Om inte kan du få sticka mina!

Våffelvantar
Efter vännen k:s ärvda vantar
Våffligheten binder värme och gör dem tjocka, och ecoullen värmer en naturväns hjärta… Förutom att den är mjuk och jättemysig att sticka med!

Garn: Ecoull (50g = 80m) i två färger
Av den mörkare färgen går det åt ca 70g
Av den ljusare ca 25g
Stickor: strumpstickor nr 3½

Då börjar vi:
Lägg upp 40 m med det mörka garnet jämnt fördelade på de fyra stickorna. Sticka resårstickning (2rm, 2am) så lång som du vill ha mudden. Jag stickade 15 varv.

Sedan börjar det roliga!
Våffelmönstret fungerar så här:
Varv 1 och 2: sticka alla maskor aviga med det mörka garnet
Varv 3 och 4: sticka nu med det ljusa garnet 2rm, lyft sedan över två ”mörka” maskor utan att sticka dem, låt den ljusa tråden bara följa med bakom. Upprepa varven ut
Upprepa varv 1-4 hela vanten

Efter det 16e varvet (sticka 20 eller 24 varv om du tycker att tummen kommer för tidigt) är det dags för en tumme. Efter det 16e varvet, som är ett av de ”ljusa” varven, stickar du ett mörkt avigvarv som vanligt, och sedan, precis i början av det 17e varvet stickar du in en lös tråd för tummen avigt över 6m (ger en tumme med omkretsen 16m) eller 10m (ger en omkrets på 20m).
Fortsätt sedan med våffelstickningen tills du tycker att vanten är nästan, nästan lagom lång. För mig innebar det 38 varv efter tummen.
Börja nu ta in vanten på det andra av de aviga varven genom att sticka ihop maskorna avigt. Första intagningen är 2 m på varje sticka (i början av 1a och 3e stickan, i slutet av 2a och 4e stickan) = du har alltså efter det varvet 32m. Sticka de ljusa varven som vanligt. På nästa avigvarv nr 2 så tar du in 4 m per sticka och får efter det varvet 16 m kvar. På nästa avigvarv nr 2 stickar du ihop alla maskor avigt 2 och 2, och drar sedan tråden igenom de 8 maskorna som finns kvar.

Tummen: plocka upp tummaskorna, dra ur hjälptråden och plocka upp två maskor på varje sida av tummen = tummen får 16 (20) maskor. Fördela dem på tre strumpstickor och följ våffelmönstret. Sticka så lång som du vill ha tummen, 20 varv tyckte jag var lagom. Sedan tar du in på ett av avigvarven nr 2 först 4m (ger 12/16 m kvar) och på nästa avigvarv nr 2 stickar du ihop alla m 2 och 2 (ger 6/8 m kvar) och drar tråden igenom.

Sticka en vante till, lägg tummen i slutet av andra stickan istället för i början av första, fäst alla trådar och njut av dina nya ulliga, varma och ekologiska våffelvantar…

utsträckta våfflor

2 kommentarer:

Hanna sa...

hej maria! kul att hitta hit! återigen så fina vantar. jag har som ambition att börja sticka en halsduk i december, det måtte jag väl klara av. vi hörs och ses!

PIM VALBORGSDOTTER-ELFVING sa...

HEJ FRÖKEN C - HELMYSIGT!!! VILKEN STICKFRÖKEN DU ÄR OCH JAG ÄR JÄTTEGLAD ATT HITTAT DIN SIDA!!! FÅR INSPIRATION AV STORA MÅTT NÄR JAG ALLT DET FINA JAG SER DU GÖR! HOPPAS DU ALLTID SKAPAR MED TRÅD OCH STICKOR.. KRAM FRÅN EN ANNAN STICKFIA
- PIM VALBORGSDOTTER