måndag, juni 08, 2015

sommarmarmelad

Efter att ha vickat 40 timmar under terminen tar jag med gott samvete 12 veckors semester.
Känns lagom.

I torsdags klev jag ut ur tentasalen med kramp i handen och sommarlov för ögonen. Satte mig i en liten bil mot Värmlands skogar och andades ned sommar och lugn i magen. Dansade mig genom kvällarna, badade i iskall älv (jagdörjagdörjagdör) och sov till morgonfåglarnas sång. Kommer hem till Uppsala med sommaren oändlig framför mig. 

Sommartiden inleds sött, med hemgjord marmelad efter Linneas och Ellikas recept.

Ingefära- och citronmarmelad
½ kg ekologiska citroner: skrubbade, tunt skivade i bitar
½ kg ingefära: skalad och skuren i små stavar
1 kg syltsocker (med pektin)

Blanda allt, låt stå och safta till sig i en bunke till nästa dag. Koka upp och låt koka ett par minuter. Jag fiskade upp ungefär hälften av alla fasta bitar när marmeladen kokat klart, variera mängden efter tycke och smak. Häll marmeladen på varma, rena burkar och låt stå svalt något dygn. Klart!

Den godaste marmelad jag någonsin ätit.

1 kommentar:

Helga sa...

Mums! Ingefära och citron är ju en toppenkombo :)